Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 4287

Daniel Vodă

voda

Cînd i-am propus acestui băiat un interviu, mi-am dat seama că va cam tărăgăna procesul de a răspunde la întrebări. Dar nu îl condamn! Pentru că în jurul aurei lui domină un cuvînt: OCUPAT! Şi cînd spun ocupat, nu mă refer doar la activităţi gen lecţii pentru acasă, pregătire de examene sau alte chestii cotidiene pe care tinerii zilelor noastre le mai au. Are el multe ocupaţii... multe...

Daniel Vodă este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din capitală. Nu cred că a avut vreodată timp liber, şi asta din motivul că mereu este implicat în diverse activităţi extra - şcolare .

Din clasa a VI-a s-a implicat în activităţile Consiliului şcolar al LT "Mihai Viteazul", un organ reprezentativ al elevilor şi o platformă mai mult decât perfectă pentru activităţi în folosul comunităţii. Pe parcurs a activat în diverse departamente, în care organiza concerte solemne şi de divertisment, recitaluri de poezii, concursuri şi victorine. “Aportul meu a fost modest dar însuşi posibilitatea de a învăţa a fost de nepreţuit pentru mine” a menţionat Daniel. În clasa a X-a, devine Preşedintele Consiliului Liceal al Elevilor din liceu, unde, după cum spune el , a învăţat o altă lecţie de aur – “Echipa consolidată - temelia unei contrucţii de fier, fără o echipă puternică, motivată şi responsabilă, orice efouv este în zadar, dealtfel conceptul voluntariatului presupune o muncă acerbă şi în acelaşi timp molispsirea celor din jur cu această "boală" comunitară”.

A devenit membru al Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor din Chişinău, în calitate de preşedinte al comisiei mass - media şi relaţii cu publicul şi împreună cu o echipă din 7 licee a lansat blog-ul consiliului pe care îl administrează până acum, a continuat editarea ziarului "ReZooMat", „Am organizat dezbateri, mese rotunde şi seminare pentru colegii din liceele capitalei pentru promovarea activismului civic prin intermediul colegiilor de redacţie şi organelor de autoconducere a elevilor” îşi enumeră Daniel realizările. În paralel am început activitatea în cadrul Radio Moldova, devenind membru al echipei Semnal Junior şi Studioului Juniorilor, ambele emisiuni tratează sâmbătă de sâmbătă, probleme ale tinerilor şi modul în care pot fi soluţionate.

 

VOLUNTARIAT? DA!!!!

Activismul civic este un capitol aparte pentru Daniel. Este voluntar în cadrul celui mai cunoscut portal al ONG-urilor din Moldova, civic.md , unde administrează pagina „Concursuri”. „Un avantaj al activităţii de voluntariat îl constituie dorinţa acerbă de informare şi implicare tot mai activă în toate evenimetele disponibile. Eu încerc să ţin ritmul avalanşei de evenimente!” spune Daniel. Este membru al Centrului Tînărului Jurnalist din Moldova, în cadrul departamentului Comunicare şi IT, Focal Point în departamentul Media din cadrul ONG-ului „MediaPoint”, coordonator regional în Moldova al Programului YASI 2011, preşedinte al comisiei Mass-Media şi Relaţii cu Publicul din cadrul Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor din mun.Chişinău. Efouvurile i-au fost răsplătite în noiembrie 2010 cînd a obţinut Premiul Special la concursul Naţional „Premiul pentru Tineret - 2010”, categoria - Activism civic.

 

AMINTIRI DIN STATELE UNITE

“Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute 2010” cam aşa sună un anunţ care era în căutarea unor tineri activi. Daniel nu a stat mult pe gînduri şi s-a gîndit "De ce nu?". A aplicat la prima faza a programului şi, spre mare lui fericire a fost selectat în shouv list pentru interviu. A prezentat Moldova în cadrul la ce poate el numi acum "Cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea". Mai spune că acesastă experienţă a fost „ca un curcubeu într-un basm, căci 48 de participanţi talentaţi din 38 de ţări europene şi 10 tineri din SUA s-au întâlnit pentru a lega destinele lor împreună într-un val de prietenie, cunoştinţe şi descoperire de noi experienţe în cadrul programului Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute 2010".

Timp de o lună a trăit momente unice la o serie de cursuri susţinute de profesori profesionişti de la Universitatea Wake Forest şi de la Asociaţia Americană de Presă . A învăţat lucruri noi despre diplomaţie, constituţionalism, presă liberă, chestiuni legate de cetăţenie, globalizare, Advocacy comunitar şi mass-media globală, aceaste subiecte au fost mixate cu câteva călătorii impresionante la Departamentul de Stat al SUA, Centrul de Constituţie al SUA în Philadelphia, postul de stat de televiziune al SUA "Vocea Americii", Washington Post, NewsMuseum, Washington Center şi ambasadele ţărilor noastre în Washington DC. 
În timpul programului a simţit şi pulsul vieţii americane-comunitare, prin implicarea în  proiecte de angajament civic. „Am fost voluntari şi ne-am jucat cu copiii, am curăţat râul din apropiere, am sortat diverse produse de la Food Bank, am săpat în Grădina Publică şi am construit case reale în cadrul proiectului  Habitat pentru Umanitate.” conchide tînărul ... nici nuştiu cum să îi spun: voluntar, preşedinte de consiliu, focal point... Succes! 

 

 Iuliana Mămăligă

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola