JURNALISTII ACUZA!



Uniunea Jurnalistilor din Moldova (UJM), in comun cu mai multe institutii mass-media independente,a lansat luni, 19 mai, raportul-rechizitoriu pe fapte anti-presa, comise de guvernarea comunista in anii 2001-2008 cu genericul: „Jurnalistii acuza!”, transmite Info-Prim Neo.

Autorii raportului acuza guvernarea comunista de razboiul pornit impotriva presei independente si de incalcarea drepturilor cetatenilor la informare. In cadrul unei conferinte de presa, presedintele UJM, Valeriu Saharneranu, a declarat ca prin acest proiect jurnalistii isi propun sa atentioneze societatea de faptul ca in R. Moldova presa nu se dezvolta din cauza unei politici anti-presa promovata de guvernarea comunista de la inceputurile ei si pana astazi. Constatarea cea mai trista a documentului este ca politica de stat in domeniul mass-media se rezuma la dezinformare si cenzura. „Aceasta pecete pe realitatea noastra vine sa explice de ce R. Moldova este c ea mai saraca, cea mai corupta si cea mai inapoiata din punct de vedere al dezvoltarii democratice tara din Europa”, a accentuat presedintele UJM.

Potrivit lui Valeriu Saharneanu, politica de stat are drept rezultat limitarea maxima a spatiului public de dezbateri, diminuarea capacitatii de impact a presei libere, sporirea si diversificarea surselor de propaganda a partidului de guvernamant si aliatilor sai. Raportul constata ca institutiile cele mai inregimentate in lupta pentru controlul asupra presei sunt Procuratura Generala, Serviciul de Informatii si Securitate (SIS), Presedintia, Guvernul si iConsiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Presedintele UJM a mentionat ca CCA din 2001si pana in prezent a manifestat doar reticenta fata de presa independenta. Consiliul se face vinovat de faptul ca pana astazi legea Institutiei Publice Nationale a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova” nu a fost implementata. „Con sideram acest lucru ca fiind o crima in fata Constitutiei, a statului, a poporului si inaintam pretentii in fata organelor de drept ca nu se autosesizeaza pentru a urmari implementarea legii”, a spus Saharneanu. Cofondatorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, Veaceslav Tabuleac, a tinut sa evidentieze mai multe incalcari grave comise de CCA, cum ar fi permisiunea de utilizarea a frecventei 102.3 FM de catre postul de radio „Antena C”, licenta pentru care a fost retrasa inca la 21 decembrie 2007.

Totodata, jurnalistii sesizeaza inasprirea conditiilor de activitate a presei libere in acest an preelectoral si isi exprima temerea ca dorinta Partidului Comunistilor de a perpetua la putere se va rasfrange asupra lor. Directorul publicatiei „Jurnal de Chisinau”, Val Butnaru, a opinat ca acest an va fi unul extrem de greu de traversat pentru presa, in conditiile in care guvernarea comunista este in stare de agonie devenind pericu loasa. Acum este momentul ca jurnalistii sa transmita semnale clare occidentului, care nu intelege ca in Moldova este o dictatura latenta si este inclinat sa creada autoritatile.

Directorul publicatiei „Timpul de dimineata”, Constantin Tanase, a precizat ca toate informatiile din raport sunt prezentate prin prisma degradarii climatului politic democratic din ultimii 7 ani.

Raportul „Jurnalistii acuza!” ramane deschis pentru urmatoarele doua saptamani. Pana la 30 mai, cand va avea loc Congresul UJM, toti editorii, patronii de presa, directorii institutiilor media pot participa la definitivarea documentului.

www.info-prim.md