ORGANIZATIILE DE MEDIA SUNT INGRIJORATE DE O NOUA AGRESIUNE A ORGANELOR DE FORTA



Organizatiile neguvernamentale din domeniile mass-media si drepturilor omului sunt ingrijorate de recentul incident in care politia a atacat din nou o echipa de jurnalisti de la postul de televiziune Pro TV, aflati in exercitiul functiei. Organizatiile semnatare cer autoritatilor sa investigheze cazul si sa-i pedepseasca pe vinovati, considerand ca atitudinea necivilizata, agresiva a politiei fata de jurnalisti este incurajata si de lipsa de reactie a autoritatilor in alte cazuri similare de agresiune impotriva jurnalistilor si de ingradire a accesului la informatie.

Semnatarii se adreseaza autoritatilor RM sa asigure respectarea de catre politia din RM a drepturilor jurnalistilor de a se informa si de a informa despre ceea ce se intampla in spatiul public. Organizatiile fac apel catre organismele internationale si misiunile diplomatice acreditate in R. Moldova, catre reprezentantii societatii civile si ai mass-media din tara si de peste hotare, sa ia atitudine fata de incalcarile drepturilor fundamentale ale omului si ale libertatii presei in RM.

Pe data de 19 octombrie, doi politisti inarmati cu automate Kalasnikov au agresat reporterul si cameramanul Pro TV Chisinau, Angela Gonta si Vlad Culiomza, care filmau cum politistii si medicii evacuau cu forta un barbat dintr-o casa din Chisinau.

Apelul a fost semnat de: Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Electronice, Asociatia Presei Independente, Centrul Acces-Info, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnalistilor din Moldova.

Info-Prim Neo