Cinci OSC-uri din teritoriu, conduse de femei, vor primi finanțare pentru sprijinirea femeilor și copiilor refugiați din Ucraina



Reprezentatele a cinci Organizații ale Societății Civile (OSC) din Anenii Noi, Cahul, Căușeni, Orhei și Ștefan Vodă au semnat, la mijlocul lunii noiembrie, Acordurile de grant pentru sprijinirea în continuare a femeilor și copiilor refugiați din Ucraina. E vorba de AO „Femeie. Speranță. Viitor” din Anenii Noi, AO „AZI” din Cahul, „Asociația Psihologilor Tighina” din Căușeni, AO „Dăruim Vise” din Orhei și „Asociația băștinașilor din satul Copceac”, Ștefan Vodă. Granturile sunt oferite în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova”, implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat speranța că sprijinul financiar oferit celor cinci organizații va contribui, într-un final, la îmbunătățirea calității vieții fetelor, femeilor și copiilor care au căutat un refugiu în Republica Moldova. „Știm că lucrurile se schimbă de la o zi la alta, știm că periodic apar noi necesități și provocări cărora trebuie să le faceți față. Credem că gestionarea acestor granturi reprezintă exercițiu util pentru managementul organizațiilor pe care le conduceți și, astfel, veți deveni mai puternice pe viitor și veți ști să faceți față crizelor cu care, inevitabil, ne confruntăm cu toții”, a punctat Liliana Palihovici.

Acordurile de grant au fost semnate în prezența reprezentantei de țară a UN Women, Dominika Stojanoska, care a menționat că, prin oferirea de fonduri, UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară și-au propus să promoveze și egalitatea de gen prin sporirea încrederii fetelor și femeilor refugiate din Ucraina. „Ceea ce am observat de-a lungul anilor este că progresul obținut în domeniul egalității are o legătură directă cu dezvoltarea economică durabilă. Evenimentele din ultimul an ne-au demonstrat că oricine, din păcate, poate deveni refugiat sau refugiată. Ne-a impresionat efortul depus de societatea civilă, autoritățile publice locale și centrale pentru a ajuta persoanele ce au fugit din calea războiului. Ne bucură să știm că putem pune și noi umărul la acest efort comun”, a punctat Dominika Stojanoska.

Ludmila Afteni reprezintă „Asociația Psihologilor Tighina” din Căușeni, care va dezvolta proiectul „Asistența complexă a femeilor și copiilor refugiați din Ucraina în raionul Căușeni”.

Din primele zile ale războiului din Ucraina, specialiștii organizației oferă asistență persoanelor refugiate, în special femeilor și copiilor. Cu toții beneficiază de adăpost, alimentație, îmbrăcăminte, asistență psihologică socială și medicală de primă necesitate, dă asigurări Ludmila Afteni.

„Asociația noastră activează din 1999. Nu am crezut niciodată că de serviciile noastre va fi nevoie și la nivel internațional. Nu facem diferență între beneficiarii și beneficiarele care ne cer ajutorul. Deschidem larg ușile oricui are nevoie. Apreciem în cadrul acestui proiect mai ales implicarea autorităților publice locale. Fără cooperarea cu APL-urile nu-mi închipui cum am putea face față acestei crizei”, a menționat președinta „Asociației Psihologilor Tighina” din Căușeni.

Președinta AO „Dăruim vise”, din Orhei, Ina Negruță, și-a propus în următoarele luni să realizeze proiectul „Fapte bune pentru refugiați” prin intermediul căruia să ajungă la sute de refugiați și refugiate stabilite în raion. „Prin intermediul acestui grant pentru prima dată, de când a început războiul în Ucraina, simțim o susținere directă, ce nu se referă doar la produse de primă necesitate pentru persoanele refugiate, ci țintește mai sus: la integrarea socială a fetelor și femeilor din Ucraina, arătându-le astfel că Republica Moldova poate deveni «acasă» pentru multe dintre ele”, a menționat Ina Negruță.

Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF) este singurul mecanism  de finanțare globală, dedicat exclusiv sprijinirii participării femeilor la consolidarea păcii și acțiunii umanitare. Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervenții de capacitare a femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde crizelor și situațiilor de urgență și a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii. WPHF este un parteneriat inovativ dintre statele membre, ONU, și societatea civilă, cu toate părțile interesate reprezentate în Consiliul global de finanțare.  

Proiectul „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova” este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Women's Peace & Humanitarian Fund

UN Women Moldova

#wphfund #WomenBuildPeace #WomenRespond2Crises

#UNSCR1325 #WPSin2020 #InvestimWomen