Peste 200 de femei ce au obținut funcții publice la nivel local își vor consolida cunoștințele privind buna guvernare și promovarea politicilor sensibile la gen

Peste 200 de femei ce au obținut funcții publice la nivel local își vor consolida cunoștințele privind buna guvernare și promovarea politicilor sensibile la gen

Cu sprijinul Suediei și UN Women Moldova, AO „Institutum Virtutes Civilis” a lansat prima instruire din cadrul Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare destinată femeilor lidere care au obținut funcții elective în cadrul alegerilor locale din noiembrie 2023. Obiectivul programului de instruire este de a consolida capacitățile femeilor în ceea ce privește buna guvernare și promovarea politicilor locale sensibile la dimensiunea de gen.

Instruirea va fi organizată în patru serii, a câte două zile, și include subiecte privind procesul decizional la nivel local, managementul strategic operațional în administrația locală, finanțele publice locale și bugetarea sensibilă la gen, transparența activității și asigurării accesului la informație în cadrul administrației publice locale etc.

Primele 50 de alese la nivel local au fost instruire între 21-22 decembrie, 2023. În cadrul evenimentului de lansare a programului, Reprezentanta de țară a UN Women, Dominika Stojanoska, și-a exprimat speranța că abilitățile obținute pe parcursul celor două zile vor permite aleselor locale să pună umărul la dezvoltarea unor comunități mai echitabile și incluzive. „Sperăm că veți juca un rol crucial în modelarea unor politici publice care vor răspunde nevoilor tuturor cetățenilor. Instruirea la care participați în aceste zile reprezintă o investiție în viitorul comunităților din Republica Moldova, în speranța că fiecare voce va fi auzită și luată în considerare”, a precizat Dominika Stojanoska.

Șeful adjunct din cadrul Departamentului Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova, Thomas Alveteg, a atras atenția asupra faptului că sprijinirea femeilor și multiplicarea eforturilor de consolidare a egalității de gen reprezintă o prioritate pentru Suedia atât în politica sa internă, cât și în politica externă. „Aici, în Republica Moldova, dezvoltăm proiecte ce sprijină femeile din administrația publică la nivel central și local, femeile antreprenoare și femeile victime ale violenței în bază de gen. (...) Sunt sigur că instruirile la care veți participa vor fi utile, însă vreau să vă recomand să păstrați comunicarea între voi, pentru că foarte multe proiecte por fi realizate doar în cadrul unui parteneriat și doar împărtășind din experiența pe care o acumulați fiecare în parte”, a menționat Thomas Alveteg.

AO „Institutum Virtutes Civilis” dezvoltă Academia de Liderism din 2018. De atunci au fost instruite peste 500 de femei lidere, dintre care jumătate au candidat în recentele alegeri locale generale, iar 117 dintre acestea au obținut funcții elective. Președinta AO IVC, Liliana Palihovici, a precizat că succesul Academiei se reflectă în numărul crescut de femei ce ocupă funcții de conducere la nivel local. „Rezultatele obținute reprezintă un pas important în direcția unei guvernări mai transparente și responsabile. În cadrul acestui program de instruire veți fi echipate nu numai cu cunoștințe, ci și cu încrederea de a aduce schimbări pozitive în comunitățile Dvs. Efortul pe care îl depuneți vor contribui la promovarea egalității de gen și la împuternicirea altor femei din comunitate”, a reiterat Liliana Palihovici.

Printre participantele instruirii se numără și Viorica Erhan, primară în satul Fîrlădeni, raionul Hîncești, aflată la primul mandat. Ea susține că instruirea privind buna guvernare reprezintă o oportunitate unică de a îmbunătăți abilitățile necesare pentru a face față provocărilor guvernării locale. „În calitate de primară, am înțeles că succesul în funcția publică nu se măsoară doar în termenii deciziilor luate, ci și în capacitatea de a răspunde eficient nevoilor cetățenilor. Aceste sesiuni de instruire ne oferă instrumentele necesare pentru a implementa politici care sunt nu doar eficiente, dar și sensibile la nevoile specifice ale femeilor și minorităților din comunitățile noastre”, a menționat primara de Fîrlădeni.

Iar Elena Momat, consilieră locală din Cazaclia, UTA Găgăuzia, afirmă că în cadrul Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare a fost încurajată să își asume rolul de lideră și să participe activ în procesul de luare a deciziilor. „Prin implicarea mea în guvernarea locală, sper să contribui la dezvoltarea și punerea în practică a politicilor ce răspund nevoilor comunității și promovează egalitatea și diversitatea. Sunt hotărâtă să folosesc abilitățile dobândite în cadrul Academiei pentru a influența pozitiv viața locuitorilor din Cazaclia, contribuind astfel la crearea unei societăți mai echitabile și incluzive pentru toți”, s-a arătat convinsă Elena.

Academia de Leadership și Buna Guvernare este realizată în cadrul proiectului „Femei pentru Leadership și Buna Guvernare” implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis” cu suportul UN Women Moldova și sprijinul financiar al Suediei, inclusiv prin intermediul Fondului Femeilor în Politică, precum și Oficiile Guvernamentale ale Suediei, reprezentante de Ministerul de Afaceri Externe.

Notificări

Abonează-te la rubricile dorite și primește zilnic notificări pe email cu link-uri la articolele care au fost adăugate în ultimele 24 de ore. Notificările vor fi expediate la adresa indicată mai jos. Dacă dorești să schimbi adresa - o poți modifica editând informația de profil aici. 

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola