Masă rotundă on-line axată pe dezvoltarea capacităților comunităților de prevenție a pandemiei, desfășurată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”



59 de participanți și participante – lideri de organizații non-guvernamentale, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, persoane active pe plan comunitar din trei raioane: Anenii Noi, Călărași și Strășeni – s-au reunit, la 22 aprilie 2020, în cadrul unei mese rotunde on-line, axată pe dezvoltarea capacităților comunităților de prevenție a COVID19.

Masa rotundă este o contribuție la dezvoltarea capacităților locale de prevenire a infectării cu COVID19 și la promovarea responsabilității sociale și s-a desfășurat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” (IVC), în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Discuția moderată de către Președinta IVC, Liliana Palihovici, a avut o expertă-invitată – Marcela Chilianu, Șefa Serviciului Epidemiologic IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar sesiunea de informare a adus în prim-plan aspecte legate de măsurile de prevenire, conduită socială, echipamente de protecție etc. în contextul pandemiei de COVID19.

Intervențiile reprezentanților și reprezentantelor din comunitățile raioanelor Anenii Noi, Călărași și Strășeni, implicate în proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, precum și ale expertei au reliefat nevoia unui efort comun de informare, educație și conștientizare în contextul pandemiei și a unor acțiuni în beneficiul sănătății cetățenilor.

„Intenția noastră este să ajutăm cât mai mulți oameni să se protejeze astfel încât să poată proteja, la rândul lor, alți oameni și comunități întregi și vom continua, cu sprijinul partenerilor noștri, asemenea sesiuni de informare și pentru alte grupuri, de exemplu, tinerii”, a afirmat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

ONG-le și-au exprimat disponibilitatea de a se implica în procesul de informate a populației, au solicitat sfaturi privitor la modalitățile în care se pot implica pentru a deveni mai utile pentru comunitățile lor în condiții de pandemie.

Informațiile și recomandările prezentate și discutate în cadrul acestei mese rotunde on-line vor fi disponibile pe paginile ONG-urilor, administrațiilor publice locale, asociațiilor de băștinași, Grupurilor de Inițiativă Locală și Grupurilor de Acțiune Locală astfel încât să contribuie, prin asigurarea sănătății cetățenilor și comunităților, la dezvoltarea locală.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety