3 startup-uri câștigătoare, 3 granturi de 50.000 MDL și o comunitate de studenți și studente mai puternică – retrospectiva programului Dreamable



Pe parcursul a 3 zile, programul Dreamable a unit împreună la Orange Digital Center, viitori fondatori, cât și mentori, pentru a crea o experiență de învățare și inovare unică. În perioada 15 - 17 august, + 30 de tineri și tinere au participat la Bootcamp Dreamable, unde au lucrat 72 de ore pentru a-și valida ideile, a realiza primele vânzări, dezvolta modelul de business și a perfecționa pitch-ul pentru evenimentul culminant, Demo Day.

Desfășurat în trei etape, pre-acceleratorul național Dreamable și-a propus să ajute studenții și studentele din Moldova, să învețe despre startup-uri scalabile și să își testeze propria idee de afacere tehnologică.

După prima etapă desfășurată online, un bootcamp offline la Chișinău a oferit participanților acces la resurse esențiale în mod accelerat și peste 12 ore de mentorat individual. Fondatorii au participat la sesiuni dedicate despre product mindset și sales, și au avut parte de 60 ore de lucru concentrat pentru a-și modela startup-urile. În plus, au avut ocazia să se conecteze și să colaboreze strâns cu colegii lor din program, consolidându-și abilitățile și încrederea necesară pentru a-și prezenta ideile în fața unui juriu de experți.

Cea de-a treia zi de bootcamp a fost marcată de evenimentul Demo Day, unde 10 cele mai bune echipe și-au prezentat soluțiile inovatoare. Printre ideile de afaceri tehnologice se regăsesc domenii precum tehnologie aviatică, producție de fotografie și filme, inteligență artificială și automatizare, sănătate, management de evenimente, rețele sociale, etc. Publicul format din investitori, parteneri și entuziaști tech au avut ocazia să vadă cum aceste idei s-au transformat timp de 2 luni de pre-accelerator în startup-uri. Fiecare echipă a avut doar 3 minute pentru a prezenta afacerea tehnologică și a convinge juriul că ideea lor merită să fie susținută.



3 startup-uri au câștigat câte un grant nerambursabil de 50.000 lei pentru a-și lansa afacerea, care și reprezintă etapa finală a programului.

Naomi - mască de somn inteligentă ce monitorizează în timp real fazele somnului și setează alarme doar atunci când corpul este biologic pregătit să se trezească.

Karlsson Delivery - un startup inovator care utilizează drone pentru a oferi un serviciu rapid și eficient de livrare a produselor alimentare și a coletelor de mici dimensiuni.

Bloomsense - oferă soluții IoT pentru agricultură, aducând fermierilor cele mai importante date direct pe telefonul mobil, pentru o gestionare mai eficientă a culturilor.

Evaluarea a avut loc în cadrul evenimentului de absolvire - Demo Day, membrii juriului fiind: 

  • Andrei Preasca - B2B Sales Director, Orange Moldova
  • Vasile Valcov - Chief Commercial Officer
  • Ana Saharnean - Head of Product and Brand Bloomcoding
  • Nicoleta Mogildea - Manager de Programe UMAEF
  • Kardo Sharifi - CEO și Co-fondator Moonshot
  • Irina Potîngă - Project Manager Dreamups

Totodată, etapa finală a pre-acceleratorului Dreamable a adus în prim-plan și alte 7 idei remarcabile:  

MyVedem - Aplicație mobilă ce oferă soluții inteligente pentru localizarea și explorarea locațiilor de divertisment.

Memento - Aplicație mobilă și web pentru monitorizarea evenimentelor cu prietenii și păstrarea amintirilor în format foto și video.

L'eat -  Aplicație care ajută utilizatorii să găsească feluri de mâncare specifice în restaurante din apropiere, oferind informații detaliate și recenzii, și permițând afacerilor să își promoveze ofertele speciale.

Ecomeal - Platformă ce conectează restaurantele și magazinele alimentare cu consumatorii, oferindu-le posibilitatea de a achiziționa alimente nevândute la prețuri reduse, reducând risipa alimentară.

MagicWish - Aplicație care permite crearea de liste de dorințe pentru evenimente, facilitând cumpărarea cadourilor dorite de la prieteni și familie.

Ai Pilot Eye - Sistem de identificare vizuală a traficului și evitare a coliziunilor pentru piloți în aviația generală, oferind suport și augmentare prin AI.

HelpMe - Platformă online care conectează utilizatorii cu specialiști IT pentru a oferi asistență rapidă și eficientă pentru probleme tehnice urgente.

O comunitate în creștere și o privire spre viitor
Programul Dreamable și-a atins scopul de a sprijini și încuraja pe cei pasionați de tehnologie și inovație să-și dezvolte propriul startup, oferindu-le nu doar cunoștințe și mentorat, ci și o rețea solidă de susținători. Acest Demo Day nu este doar o finalizare a programului, ci și un nou început pentru echipele participante, care acum au toate instrumentele necesare pentru a continua să inoveze și să crească în Moldova.

Dacă ești pasionat/ă de inovație și abilități pentru viitor, urmărește paginile de social media ale organizatorilor Dreamable, Orange Digital Center Moldova și Dreamups pentru a beneficia de noi oportunități.

P.S. În această toamnă, accesează noua ediție a acceleratorului pentru afaceri tehnologice, Upcelerator ediția #AI, la Orange Digital Center și/sau reinventează-ți cariera prin participarea în cursul de product management, Pivotal.

Dreamable este un pre-accelerator organizat într-o ediție specială de către Dreamups și Orange Digital Center Moldova, susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sprijinit de Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.