Declaratia organizatiilor mass-media privind actiunile de intimidare a unor membri ai CCA



Organizatiile neguvernamentale de media semnatare sunt alarmate de comportamentul colaboratorilor CCCEC in procesul de investigare a unei presupuse estorcari de mita de catre unii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Incalcarea normelor de procedura, intimidarea prin interogari, "atentionari", aducerea fortata la sediul CCCEC a unor persoane nebanuite, vehicularea sumei de 60000 de Euro in contextul realitatilor audiovizualului din R. Moldova, pun semne de intrebare asupra gradului in care acuzatiile sunt intemeiate.

ONG-urile de media condamna fenomenul coruptiei, dar in acelasi timp sunt ingrijorate de posibilitatea ca Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei sa fie utilizat de guvernare sau de alte grupuri de interese afectate de unele decizii ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului in calitate de instrument de presiune asupra membrilor acestuia si pentru a stopa unele tentative de a schimba spre bine starea de lucruri din audiovizualul autohton.

Societatea civila va insista si in continuare asupra autonomiei si independentei autoritatii publice de reglementare in domeniul audiovizualului, neacceptand ingerintele de ordin politic, economic, administrativ si de alta natura.

Solicitam autoritatilor sa respecte legislatia in vigoare si sa nu admita exercitarea de presiuni asupra membrilor si colaboratorilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

19 iunie 2007

Centrul Independent de Jurnalism
Asociatia Presei Electronice "APEL
Uniunea Jurnalistilor din Moldova
Asociatia Presei Independente
Centrul de Investigatii Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei


* Declaratia este deschisa pentru cosemnare.