Ghid: Pași de urmat pentru utilizarea mecanismului 2% de către organizațiile necomerciale din Moldova



Organizațiile societății civile (OSC) care își doresc să beneficieze de prevederile Legii 2% și cele deja înregistrate în Lista beneficiarilor Legii 2%* au acum oportunitatea să se informeze mai detaliat despre esența mecanismului 2%. Un nou „Ghid privind aplicarea mecanismului de desemnare procentuală” explică etapele procesului de înregistrare la mecanism și regulile de urmat în calitate de beneficiar al desemnărilor procentuale.

Informarea privind mecanismul 2% va ajuta organizațiile necomerciale din Moldova să cunoască mai bine în ce constă el și cum pot ele beneficia de fondurile redirecționate din impozitul pe venit al persoanelor fizice.

În vederea unei mai bune informări ai OSC-urilor „Ghidul pentru organizațiile societății civile privind aplicarea mecanismului de desemnare procentuală” răspunde la următoarele întrebări:

  • Cine sunt beneficiarii Legii 2% și ce condiții de eligibilitate trebuie să întrunească aceștia?
  • Ce acte se depun la înregistrare?
  • Când şi unde se depun cererile de înregistrare a beneficiarilor 2%?
  • Cum se întocmește și când se publică Lista beneficiarilor 2%?
  • Cum sunt procesate și transferate sumele către beneficiarii desemnării procentuale?
  • Cum pot fi utilizate sumele provenite din desemnarea procentuală?
  • Cum se face raportarea și ce sancțiuni riscă OSC-urile în caz de neraportare?

Suplimentar, ghidul cuprinde un set de formulare tip (exemple) destinate pentru organizațiile beneficiare pentru a fi consultate în vederea înregistrării la mecanism, adresării unor solicitări de informații oficiale privind cunoașterea motivelor nevalidării desemnărilor procentuale sau raportării financiare a sumelor utilizate.

„Ghidul pentru organizațiile societății civile privind aplicarea mecanismului de desemnare procentuală” este disponibil atât pe www.crjm.org, cât și pe www.2procente.info.

Citește ghidul în limba română aici: https://bit.ly/3953hpM

Citește ghidul în limba rusă aici: https://bit.ly/370aDJD

*Legea 2% oferă dreptul persoanelor fizice să direcționeze anual o parte din impozitul lor pe venit pentru a susține financiar organizațiile sectorului non-profit din Moldova care acționează în interes public. Astfel, organizațiile care se înregistrează în cadrul mecanismului 2% au posibilitatea de a acumula fonduri suplimentare și de a atrage noi susținători ai cauzei lor.