La ȘSAJ pregătim forțe noi (și) în domeniul jurnalismului comunitar
Ultimul curs din anul de studii 2018-2019, Jurnalismul comunitar, le-a oferit studenților ȘSAJ posibilitatea de „a gusta” din viața rurală și i-a dus într-o localitate pitorească din raionul Călărași, satul Onișcani, căruia i-au și dedicat un ziar – „Codrenii”. În cele opt pagini de ziar, viitorii jurnaliști au reușit să oglindească viața satului și a Onișcănenilor, cu grijile și problemele lor cotidiene, cu tristeți și bucurii. Tinerii au fost instruiți de Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API) și Angela Ivanesi, media-designer.
Cursul a durat șase zile, timp în care studenții au avut de realizat – de la concept până la tipar – una dintre cele mai importante lucrări ale anului, ziarul comunitar „Codrenii”. Prima zi de curs a avut un caracter introductiv. Discipolii au discutat cu Petru Macovei despre specificul jurnalismului comunitar și necesitatea creării unei voci mediatice în comunitățile rurale, au analizat mai multe publicații proprii acestui gen de jurnalism, iar apoi au ales, prin vot, membrii echipei redacționale. Pe post de redactor-șef a fost numită Corina Șeremet. Funcția de redactoră-stilizatoare i-a revenit Hristinei Urîtu, iar Serghei Kraveți a fost cel care s-a ocupat de designul și paginarea ziarului. Ceilalți studenți au fost reporteri și au realizat o serie de materiale care au prins viață în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții primăriei Onișcani, dar și cu sătenii. Cursanții s-au „înfruptat” din viața satului, au aflat problemele cu care se confruntă localnicii și, desigur, au căutat și au găsit subiecte sociale și istorii umane interesante.
După ce au adunat informația necesară, echipa redacțională a trecut la etapa de scriere, corectare și machetare a textelor, cursul transformându-se într-un adevărat test de rezistență, fiindcă s-a lucrat în regim de redacție și cu respectarea deadline-ului. După câteva zile de muncă intensă, ziarul a fost transmis la tipografie. A urmat cel mai emoționant și, totodată, cel mai responsabil moment – revenirea în sat, reîntâlnirea cu sătenii și distribuirea ziarului atât protagoniștilor istoriilor publicate, cât și celorlalți localnici, de la mic la mare. „Onișcănenii au rămas încântați și mândri de satul lor, dar și de articolele scrise despre profesorii din localitate, despre copiii și vecinii lor, o bună parte regăsindu-se în fotografii”, ne-a spus redactora-șefă a ziarului, Corina Șeremet.
Instructorii s-au arătat și ei mulțumiți de rezultatul final al cursului și i-au felicitat pe studenți pentru ceea ce au reușit să producă într-un timp foarte scurt. Directorul API, Petru Macovei, a apreciat stilul publicației, căldura pe care o emană autorii și spiritul comunității prezent în fiecare rând scris. Angela Ivanesi consideră că machetatorul și-a făcut bine tema pentru acasă, reușind să confere ziarului eleganță și atractivitate.
Până la sfârșitul lunii mai, studenții ȘSAJ vor lucra la realizarea proiectelor finale, a căror susținere publică va avea loc pe 31 mai.