Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Mai multă demnitate și independență pentru adulții cu dizabilități, incluși în societate cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare

Trecerea de la îngrijirea rezidențială la cea bazată pe comunitate aduce schimbări spre bine în viața persoanelor cu dizabilități și tulburări psiho-sociale din țară. Cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, zeci de adulți cu dizabilități au părăsit instituțiile rezidențiale și au revenit în comunități, unde și-au recăpătat demnitatea, independența și drepturile.

Datorită proiectului „Sprijinirea procesului de transformare a sistemului de îngrijire a persoanelor cu tulburări psiho-sociale în Republica Moldova”, douăzeci și patru de adulți dezinstituționalizați au început o viață nouă în locuințele protejate. Specificul locuinței protejate, ca serviciu social pentru persoanele cu dizabilități, le permite acestora să acceseze liber serviciile existente în comunitate, să viziteze medicul de familie, să participe la evenimentele și sărbătorile organizate de primărie.

Fiind ghidați de asistentul social, adulții cu dizabilități învață cum să îngrijească de gospodărie și cum să-și găsească un loc de muncă. „Putem să spălăm, să măturăm, să facem mâncare, să prășim. Ne stăruim, ne împăcăm cu fetele”, spune Victoria, care locuiește de circa un an în locuința protejată din satul Zgurița, raionul Drochia.

MD 11 dec 2018 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a se cunoaște mai bine cu vecinii, adulții cu dizabilități au fost implicați în organizarea a patru evenimente sub genericul „Ziua ușilor deschise” în locuințele protejate din satul Zgurița, raionul Drochia, și satul Bădiceni, raionul Soroca. Activități de promovare a drepturilor omului și de reducere a discriminării persoanelor cu dizabilități au avut loc în câteva școli din satul Brânzeni, Edineț, satul Zgurița, Drochia, și satul Bădiceni, Soroca – localități unde trăiesc adulții dezinstituționalizați.

În cadrul proiectului „Sprijinirea procesului de transformare a sistemului de îngrijire a persoanelor cu tulburări psiho-sociale în Republica Moldova”, experți din Republica Cehă au oferit consultanță specialiștilor Agenției Naționale Asistență Socială cu referire la strategiile de consolidare a rolului asistenților sociali în sistemul de protecție socială, importanța colectării datelor pentru îmbunătățirea și dezvoltarea serviciilor sociale, precum și managementul de caz.

„Ne bucurăm că am reușit, împreună cu donatorul și partenerii, să aducem schimbări atât la nivel individual, prin a le oferi adulților cu dizabilități șansa la un trai independent, cât și la nivel de sistem, prin a consolida capacitățile specialiștilor care trebuie să susțină procesul de incluziune socială”, a precizat Silvia Bicenco, director de țară, People in Need Moldova.

Proiectul „Sprijinirea procesului de transformare a sistemului de îngrijire a persoanelor cu tulburări psiho-sociale în Republica Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, a fost implementat de Centrul de Sănătate Mintală din Republica Cehă în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și organizația internațională neguvernamentală People in Need, în perioada ianuarie – decembrie 2018.

Logouri transformare sistem ingrijire



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola