Istorie comună - valori culturale comune



Istorie comună - valori culturale comune

Un grup de 30 copii și tineri din R. Moldova și Regiunea Cernăuți s-au întâlnit în perioada 6-7 iulie 2018 pentru a vizita obiectivele și destinațiile turistice din R. Moldova.

Grație Programului de Cooperare Transfrontalieră a Parteneriatului Estic Moldova – Ucraina (EaPTC), co-finanțat  de Uniunea Europeană, 60 de tineri, divizați în 2 grupuri a câte 30 (15 tineri din Republica Moldova și 15 din reg. Cernăuți, Ucraina), vor explora destinațiile turistice precum Orheiul Vechi și Cetatea Sorocii pe parcursul lunii iulie 2018. Scopul acestor întâlniri este de a descoperi valorile culturale și istorice comune.

”Suntem nespus de recunoscători pentru faptul că tinerii din Cernăuți au avut posibilitatea unică să călătorească în aceste locuri spectaculoase și pitorești ca Cetatea Soroca și Complexul Orheiul Vechi. Pentru majoritatea tinerilor a fost prima călătorie peste hotarele țării, care le va rămâne pentru mult timp în amintiri” a declarat Ігор Баб'юк, responsabil de grupul de tineri din regiunea Cernăuți, Клуб Украинской Молодежи.

Dna Viorica Matas, director CSSCF, a menționat ”Ne-am propus să cunoaștem şi să promovăm aceste 2 destinații turistice unice atât pentru tinerii din R. Moldova, cât și pentru cei din Reg. Cernăuți, pentru a valorifica patrimoniul nostru cultural şi natural, care cu greu rezistă timpului şi mâinii omului. Defileul format printre formaţiunile calcaroase și peşterile din stâncile Complexului Orheiul Vechi ne oferă o imagine impresionantă, iar Cetatea Soroca este unicul monument de istorie şi artă medievală moldovenească, ce s-a păstrat integral, aşa cum a fost conceput de meşterii zidari.”

Proiectul este implementat de Centrul de Servicii Sociale pentru Copil și Familie (CSSCF) în colaborare cu Asociația Obștească “Clubul Tineretului Ucrainean” (Cernăuți) și Filiala din Moldova a Asociației Amici dei Bambini în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră a Parteneriatului Estic Moldova – Ucraina, co-finanţat de Uniunea Europeană și are o durabilitate de 14 luni.