21 de tineri defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului și-au consolidat capacitățile de comunicare, prezentare și socializare în cadrul unei tabere de vară
În perioada 7-11 august curent, 21 tineri defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului, au participat la o tabăra de vară din Vadul-lui-Vodă. Participanții din 11 raioane (Edineț, Ocnița, Orhei, Rezina, Căușeni, Ștefan-Vodă, Slobozia, Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița, Camenca) și 2 municipii (Tiraspol, Bender) sunt beneficiari ai Serviciului Integrare Socio-Profesională (SVIS Moldova). Tabăra a avut scopul de a asigura incluziunea socială a tinerilor defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului prin dezvoltare personală, comunicare și socializare.
Proiectul „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova) prevede organizarea a 5 ture ale taberei de vară pentru un grup de 100 tineri defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului, oferind șanse egale tuturor participanților și asigurând echilibrul de gen.
Stela Vasluian, director filială Amici dei Bambini, Moldova, partener responsabil de organizarea taberei de vară a relatat: ”Este o experiență de neuitat pentru acești tineri, mai ales că unii din ei au absolvit doar 8 (9) clase, nu au avut posibilitatea să meargă la studii. Majoritatea dintre ei au fost nevoiți să lucreze ”la negru” de la 16 ani. Mulți dintre participanți au muncit ilegal peste hotare și s-au confruntat cu consecințe dure ale fenomenului migrației, precum traficul de persoane. La începutul taberei, tinerii întâlneau dificultăți de exprimare și de expunere a propriei opinii, proces care după a doua - a treia zi a devenit tot mai simplu și mai asertiv. Formatorii au utilizat metode și exerciții accesibile și interactive prin care au reușit să dezvolte și să consolideze abilități de prezentare, comunicare, socializare și relații interpersonale. Tinerii au înțeles beneficiul unei comunicări eficiente și au văzut valoarea pozitivă a conflictului nu doar cea negativă, găsind căi amiabile de soluționare”.
Ludmila Afteni, coordonator SVIS Căușeni a menționat următoarele: ”Am discutat cu fiecare dintre tinerii care au participat la tabăra de vară, aceștia fiind în culmea emoțiilor de bucurie de la timpul petrecut acolo. I-am văzut schimbați, mai descătușați, cu privirea senină, deschiși, vorbăreți, frumos emoționați. Peste ceva timp vom vedea și care va fi impactul de durată acestui program de dezvoltare și socializare”.
”Aceste 5 zile au fost cele mai frumoase zile din viața mea! Am trăit o experiență de neuitat.”; ”Am descoperit adevăratul meu ”EU”, am învățat lucruri pe care le voi folosi în viața de zi cu zi.”; ”Vă mulțumim pentru efortul depus!”; A” fost extraordinar, am reușit să combinăm utilul cu plăcutul (odihna în tabără și programul de formare)”; ”Nu am mai participat la o asemenea tabără de vară”, - au ținut să precizeze tinerii în chestionarele de evaluare.
Schimbarea personală orientată spre dezvoltare se produce lent, însă aduce impact. Și acești tineri vor simți efectele zilelor de tabără petrecute împreună, la toate etapele vieții.
Proiectul „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova) este implementat de A.O. „DEMOS” în parteneriat cu Asociațiile Obștești „Amici dei Bambini” și „Serdțe”, în cadrul programului „Sporirea Măsurilor de Încredere” (CBM IV), finanţat de Uniunea Europeană, co-finanțat de către Caritas Viena, Municipalitatea Viena și un donator privat din Europa.