Agenda CJI pentru luna februarie



În luna februarie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vine cu mai multe activități și noutăți pentru jurnaliști și nu numai: lansarea unui portal informativ ce-și propune să combată fenomenul manipulării din presă, instruiri pentru jurnaliști, evenimente publice pe teme de actualitate pentru presă și consumatorii de media.

CJI va reuni, în parteneriat cu UNFPA Moldova, mai mulți manageri și redactori ai instituțiilor media care vor discuta despre obiectivele UNFPA în Moldova, programele și acțiunile concrete pe care le desfășoară în colaborare cu partenerii naționali în cele patru domenii de bază: planificarea familiei și sănătatea reproductivă, tineret, gender, populație și dezvoltare. În vizorul CJI sunt și tinerii din Soroca – aceștia vor discuta,  în cadrul proiectului European Cafe, mai multe subiecte legate de  integrarea europeană.

Departamentul Media - Azi şi Cercetare va reflecta pe larg principalele evenimente din presă în știri interne și externe. Rubrica de Comentarii va aborda subiecte legate de propagandă și manipulare prin intermediul mass-media. În februarie, vom reveni și la rubrica de interviuri, în cadrul căreia vom discuta cu jurnaliști și experți media despre problemele stringente din domeniu. La fel, elemente de propagandă și dezinformare din spațiul mediatic autohton, sintetizate intr-un raport, vor fi dezbătute in cadrul unei conferințe de presă.

Departamentul Politici și Legislație media va organiza un curs de instruire în cadrul căruia jurnaliștii vor fi instruiți cum să utilizeze mai eficient în activitatea lor legea cu privire la accesul la informație, cum să scrie o cerere privind accesul la informație către instituțiile publice.

La Școala de Studii Avansate în Jurnalism  (ȘSAJ) începe cursul Jurnalism economic. Timp de două săptămâni,  studenţii vor învăţa ce este jurnalismul economic și cum se scriu materialele care ajung să influenţeze viaţa economică.  În partea a doua a lunii, viitorii jurnaliști vor învăța ce este jurnalismul politic. În cadrul acestui modul, studenții  vor acumula cunoștințe despre sistemul politic din ţară, instituţii europene şi internaţionale, deontologie şi limbaj în tratarea unor subiecte pe teme politice şi funcţiile presei în campaniile electorale. În cadrul cursului studenţii vor realiza câteva materiale jurnalistice despre diverse  subiecte de actualitate politică.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe FacebookCentrul pentru  Jurnalism  Independent și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.

 

Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de  Civil Rights Defenders din Suedia;  Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul FHI, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American, Deutsche Welle Akademie/Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.