Activităţile CJI pentru luna octombrie



În luna octombrie, în agenda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) se regăsesc mai multe activități destinate atât jurnaliștilor, cât și consumatorilor de media.  

CJI va desfășura în continuare campania ”Presa nu urăște!”, care are drept scop promovarea toleranței și responsabilității în mass-media. În perioada 1-31 octombrie, CJI va relua monitorizarea a 15 portaluri informaționale pentru a analiza și evalua nivelul discursului de ură în media online. Clubul de Presă organizat de echipa CJI se va întruni în două ședințe pentru a discuta subiecte de actualitate. Tot în luna octombrie un grup de lectori și profesori universitari vor modera lecții de educație mediatică în diferite școli și licee din țară, iar trei experți media vor discuta cu studenți de la câteva universități din Chișinău despre manipulare. 

 În cadrul proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare”  vor avea loc mai multe activități. Tineri din Comrat vor avea posibilitatea să afle ce este educația mediatică și de ce este necesară aceasta pentru fiecare din noi. Pe final de  lună va fi lansat un nou pachet multimedia din seria   Moldova Plus, cu tematica Egalitatea de gen.

 

Departamentul Media-Azi şi Cercetare va veni cu noi comentarii legate de situația din mass-media. Totodată, evenimentele din presa națională  și de peste hotare vor fi  reflectate în știri, interviuri și alte materiale. Vom urmări agenda parlamentului și guvernului, în special, proiectele de legi ce vizează domeniul mass-media, care urmează să fie discutate de deputați.

Departamentul Politici și Legislație Media va continua să monitorizeze modificările legislative din domeniul media. De asemenea, va continua să acorde consultații în orice problemă ce ține de legislația mass-media, drepturile și obligațiile jurnaliștilor și asistență juridică gratuită instituțiilor mass-media și jurnaliștilor.

În luna octombrie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ) se predă, în premieră, cursul de Jurnalism despre populaţie. Modulul a fost conceput  de CJI în colaborare cu Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA). Tot în octombrie la ŞSAJ se va ţine cursul de Jurnalism de radio şi Articole lungi. Studenţii vor însuşi abilităţi de scriere a articolelor complexe  uşor şi pe înţelesul tuturor. Vor studia  tehnici de lucru cu tehnica şi sunetele pentru ca mesajul să fie mai bine înţeles de audienţă.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe FacebookCentrul pentru  Jurnalism  IndependentșiȘcoala de Studii Avansate în Jurnalism.

 

Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de  Civil Rights Defenders din Suedia;  Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED);Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul FHI, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American,Deutsche Welle Akademie/Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.