Procedura de selectare a candidatilor la functia de avocat parlamentar necesita imbunatatire



Organizatiile de drepturile omului isi expun ingrijorarea asupra prestatiei candidatilor la functia de avocat parlamentar. Deschiderea Parlamentului spre consultare cu societatea civila este salutabila. Totodata, procedura actuala de selectare a candidatilor nu stimuleaza participarea candidatilor consacrati si recunoscuti in domeniul drepturilor omului. 

Organizatiile semnatare saluta deschiderea Parlamentului, comisiei juridice si a imunitatilor, comisiei pentru drepturile omului de a consulta organizatiile societatii civile in cadrul procesului de selectare a candidatilor la functia de avocat parlamentar. Informarea adecvata asupra candidaturilor, calitatilor lor profesionale dar si asistarea reprezentantilor societatii civile la la sedintele comisiilor specializare, depunerea memoriilor si avizeor, punerea intrebarilor candidatilor constituie o practica pozitiva. Aceasta demonstreaza aplicarea in practica a principiilor democratice de cooperare a Parlamentului cu societatea civila.

Expunem ingrijorarea referitor la prestatia unor candidati. În cadrul audierilor in comisia juridica, raspunzind la intrebarea “Care sunt 3-5 probleme princiale ale drepturilor omului din Republica Moldova?”, doar o parte din candidati au oferit un raspuns, ultimii mentionind doar 1-2 probleme, nici unul nu s-a referit la rapoartele anuale privind respectarea drepturilor omului in Republica Moldova, elaborate de Centrul pentru Drepturile Omului in plenul Parlamentului. Un candidat, la intrebarea „Cum veti vedeti cooperarea cu organizatiile neguvernamentale de drepturile omului?”, s-a referit la propria experienta de activitate in cadrul unor partide politici, denotind cel putin nivelul rudimentar de intelegere a limbii de stat. Majoritatea candidatilor au evitat raspunsuri la intrebarea „Care este viziunea dvs pentru imbunatatirea situatiei si in particular rolul Centrul pentru Drepturile Omului in acest context?”

Invitam Parlamentul sa supuna dezbaterilor publice candidaturile propuse in cadrul sesiunii plenare. Dezbaterea in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului, oportunitatea de a pune intrebari concrete si la subiect candidatilor, participarea organizatiilor specializate de drepturile omului la dezbateri, este o garantie in plus pentru a asigura decizia informata asupra candidatilor la functia de avocat parlamentar.

Organizatiile semnatare i-si expun interesul de a colabora in continuare cu Centrul pentru Drepturile Omului, Parlamentul pentru a fortifica institutia avocatului parlamentar. Consideram ca procedura de selectare a candidatilor necesita o imbunatatire in esenta. Introducerea practii internationale prin care rolul organizatiilor si grupurilor profesionale este substantal, nominalizarile candidatilor eflecta un pluralism mai mare sunt doar citeva din principii necesare de a fi introduse in procedura de selectare a candidatilor la functia de avocat parlamentar. Organizatiile semnatare recomanda crearea unui grup de lucru, cu participarea reprezentantilor societatii civile specializate pentru a elabora recomandari de imbunatire a procesul de selectare a avocatilor parlamentari. 

Pozitile anterioare:

Pe 16 septembrie 2008, organizatiile semnatare si-au expus opinia privitor la o mai mare transparenta in procesul de selectare a candidatilor la functia de avocat parlamentar. Pozitia este anexata.

Contactele suplimentare a organizatiilor sustinatoare:
- Serghei Ostaf, director executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), ostaf@credo.md, www.credo.md, tel: 212816, str. Al. Hajdeu 95 „A”, Chisinau , 
- Alexandru Postica, director Promo-lex, MD-2012 Chisinau, P.O. BOX 89, E-mail: promolex@ong.md, promolex@yahoo.com, www.promolex.ong.md, 449626,
- Vanu Jereghi, director executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, vanujereghi@yahoo.com, 838 -408; 79378260, str. Al. Hajdeu 95 „A”, Chisinau, 
- Nicolae Radita, presedintele Centrului National al Romilor, str Al. Mateevici 109/1, of. 306-307; Chisinau, MD 2009, tel. 227099 sau 244667. radita@mtc.md , www.roma.md.