Agenda CJI pentru luna iulie
În luna iulie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vine cu mai multe noutăți pentru jurnaliști și nu numai: primul hackathon de jurnalism civic din Moldova, campania ”Presa nu urăște”, lansarea unei noi ediții a revistei ”Mass-media in Moldova”etc.
Astfel, CJI va organiza hackathonul Puterea a Cincea - primul hackathon de jurnalism civic din Moldova. Pe parcursul a trei zile, între 17 și 19 iulie, specialiști în IT, jurnaliști, designeri, activiști civici se vor întruni pentru a dezvolta împreună idei de proiecte și aplicații în domeniul jurnalismului civic, cu ajutorul mentorilor și experților, atât din Moldova, cât și din țări precum Rusia și Ucraina. Trei proiecte desemnate câștigătoare de către juriu vor beneficia de granturi a câte 3000$ pentru implementarea proiectelor.
Tot în luna iulie, CJI va lansa campania online ”Presa nu urăște”, care va include numeroase activități de advocacy pentru combaterea discursului de ură în media.
De asemenea, pe 10-11 iulie, Departamentu
l de Instruire și Comunicare va organiza un program de instruire axat pe relațiile cu publicul și comunicarea cu mass-media, pentru reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale din Moldova.
Departamentul Media-Azi şi Cercetare va reactualiza conţinutul portalului Media Azi cu ştiri noi din domeniu, atât interne, cât şi externe. În fiecare zi de miercuri, cititorii vor avea posibilitatea să urmărească rubrica de comentarii, care îşi propune să abordeze problemele breslei jurnalistice prin prisma standardelor europene. Tematica materialelor din luna iulie este variată şi include subiecte cu tentă juridică - datele cu caracter personal vizavi de interesul public, protecţia surselor anonime, semnate de experţi în legislaţia mass media; precum şi opinii ale jurnaliştilor despre prezentul şi viitorul presei locale sau despre cine sunt inamicii libertăţii de exprimare în R. Moldova. Vom menţine şi celelalte rubrici ale portalului – Media în vizor, Mediacritica, Interviuri etc.
Departamentul Juridic va continua să ofere consultații juridice gratuite pentru jurnaliști și reprezentanți ai mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie şi alte aspecte ale legislaţiei mass-media, iar pe 3-4 iulie va organiza cursul de instruire „Aplicarea legislaţiei cu privire la defăimare și accesul la informație în activitatea jurnalistică”. Participanții la instruire se vor familiariza cu prevederile Legilor privind Accesul la Informație și privind Libertatea de Exprimare, pe care, ulterior, le vor putea aplica în activitatea lor practică.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.
Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de Civil Rights Defenders din Suedia; Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul FHI, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american, etc.