Lansarea Proiectului €œScoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza€



La data de 1 octombrie 2008, in incinta Universitatii de Stat “A. Russo” din Balti a avut loc lansarea proiectului “Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza”. Proiectul este implimentat de A.O. “Centrul pentru Educatie Continua” cu suportul Programului de Granturi Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice a Ambasadei SUA in perioada Octombrie-Ianuarie 2008.
 
“Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza” este un exemplu de colaborare intre insitutiile de invatamint de stat si asociatiile obstesti ce activeaza in domeniul educatiei cu scopul de a contribui la dezvoltarea profesionala a viitorilor profesori de limba engleza si de a promova educatia civica prin predarea limbii engleze. Proiectul este implimentat in parteneriat cu Catedra Limba Engleza si Catedra Filologie Engleza,  Facultatea Limbi si Literaturi Straine, Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Balti, Scoala de tip Internat pentru Copii Orfani si Copii Ramasi fara Îngrijirea Parintilor din mun. Balti. si Centrul de Zi “Speranta” din Chisinau.

Activitatile preconizate conform acestui proiect sunt:

Promovarea unui curs de limba engleza (30 ore) menit sa familiarizeze participantii cu principiile educatiei civice si a societatii civile, sa promoveze cultura si diveristatea lingvisitca a SUA si Marii Britanii si respectiv,  sa reduca prejudiciile privind diversitatea lingvistica si culturala in societatea noastra;
organizarea a 3 seminare cu scopul de a familiariza studentii cu asociatiile profesioniste care activeaza in domeniul educatiei si de a promova voluntariatul ca forma de dezvoltare profesionala;
organizarea unei vizite de studiu la Centru de Zi “Speranta” din Chisinau cu scopul de a initia un program de plasament a studentilor in stagii profesionale in cadrul Centrului de zi “Speranta” incurajind studentii, viitori profesori de limba engleza, sa caute noi metode de a promova toleranta si intelegerea fata de copii cu dizabilitati.  
organizarea Zilelor de Contributii Cominitare (4 zile) cu scopul de a  incuraja studentii sa se implice in activitati de voluntariat oragnizind activitati extracurriculare in limba engleza pentru 30 de elevi ai claselor a 2-a si a 5-a de la Scoala de Tip Internat pentru Copii Orfani si Copii Ramasi fara Îngrijirea Parintilor din mun. Balti.
 
Ultimele doua activitati, a declarat dna Daniela Murgulet, Coordonator de Proiect, vor incuraja participarea civica a participantilor, contribuind totodata si la diversificarea sistemului de plasament in stagii profesionale a studentilor, motivind astfel studentii de la noi din tara, viitori profesori de limba engleza sa se angajeze conform studiilor obtinute deoarece o cariera in sistemul de invatamint este posibila.
 
Studentii s-au aratat a fi foarte entuziasmati de posibilitatea de a aplica in practica cunostintele obtinute la facultate. “Noi dorim sa promovam actvitati extracurriculare pentru elevii de la Scoala de tip Internat pentru Copii Orfani si Copii Ramasi fara Îngrijirea Parintilor din mun. Balti, deoarece acesta  va fi un exercitiu foarte util care ne va ajuta sa ne pregatim pentru practica pedagogica si este un imbold, o motivatie de a continua dezvoltarea noastra profesionala in domeniul educatiei”, a declarat Frosinean Ludmila, studenta la anul 3 la Faculattea Limbi si Literaturi Straine, Universitatea A. Russo din Balti, participanta la “Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza”.
 
Considerind ca activitatile preconizate sunt de o importanta majora pentru invatamintul universitar, si respectiv preuniversitar, o serie de agenti agenti economici din tara si anume SRL “Nordlinks”, SRL “Iuvas”, SRL Anila Design, Reteaua de Librarii Pro Noi au fost receptivi la solicitarea A.O. “Centrul pentru Educatie Continua” de a contribui la implimentarea acestui proiect.


Sustinerea informationala a proiectului este realizata de agentia de stiri „Deca Press”, compania Teleradio Balti, Buletin  Electronic al Centrului  National de Resurse pentru Tineri, revista informativ-analitica de educatie civica si politica Forum Civic, SRL “Nordlinks”.