Prima rețea națională din Moldova, a părinților copiilor cu dizabilități a fost lansată



La data de 6 iunie 2015, copiii cu dizabilități din toată Moldova au venit la Chișinău, împreună cu semenii și părinții lor, să celebreze lansarea Asociației Obștești Asociația Părinților Copiilor cu Dizabilități „ProSprijin”, prima rețea națională a părinților copiilor cu dizabilități din Moldova.

Copiii cu dizabilități sunt respinși pe terenurile de joacă de către alți copii și părinții acestora. Acesta este motivul pentru care ne-am reunit împreună ca părinți:  pentru a oferi suport copiilor noștri în procesul de educație incluzivă, și să lucrăm împreună ca părinți în interesul comunității,” a afirmat Natalia Gradinaru, părinte.

Asociația ProSprijin a fost lansată cu Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), în cadrul proiectului „Sprijin pentru Societatea Civilă în Combaterea Discriminării”, finanțat de Delegația Uniunii Europene. Acesta a fost înregistrată oficial ca organizație a societății civile de către Ministerul Justiției în luna mai.

Misiunea noastră este de a mobiliza, stimula și susține familiile copiilor, persoanelor cu dizabilități pentru crearea și menținerea unui mediu adecvat protecției drepturilor omului și incluziunii sociale a acestora, a menționat Iulian Perciun, directorul executiv al Asociației.

Prin crearea asociației părinților copiilor cu dizabilități, membrii asociației își propun să creeze o platformă de comunicare și suport pentru familii, precum și capacitarea și mobilizarea părinților pentru a promova drepturile copiilor cu dizabilități și a necesităților de eliminare a barierelor concrete, precum: accesul limitat la serviciile publice; insuficiența serviciilor de suport prestate în școală; oportunitățile limitate de recreere.

 “Decizia de a fonda asociația de părinți a copiilor cu dizabilități a fost luată de către membrii rețelei părinților copiilor cu dizabilități, creată în anul 2014 în cadrul proiectului implementat de către OHCHR. La moment rețeaua include peste 80 de familii, iar componența acesteea crește de fiecare dată când întâlnesc,” a menționat Valentina Purcel, coordonatoare de proiecte, OHCHR.

Actualmente, în Republica Moldova sunt peste 15 000 de copii cu dizabilități. Potrivit datelor UNICEF circa jumătate dintre aceștea  sunt integrați în instituții educaționale de cultură generală.

Suportul în crearea Asociației ProSprijin în cadrul proiectului “Sprijin pentru Societatea Civilă în Combaterea Discriminării”  implementat de către Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), cu susținerea financiară a Delegației Uniunii Europene.

Aici vedeti conferinta de presa, care au sustinut membrii Asociatiei "ProSprijin": http://www.ustream.tv/recorded/63159667

Pentru informații mai detaliate, contactați:

  • Xenia Siminciuc, consultant privind diversitatea, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului: +37368488663, e-mail: consultantmoldovasiminciuc@ohchr.org  
  • Iulian Perciun, director executiv, A.O. Asociația Părinților Copiilor cu Dizabilități „ProSprijin”: +37378203328, e-mail: iulianperciun@gmail.com