IDIS Viitorul a dezbatut la Bruxelles metodologia unui studiu pe protectia si incluziunea sociala



Un grup de experti asociati IDIS Viitorul a participat pe 9 septembrie 2008 la o intalnire de lucru la Bruxelles, unde s-a pus in discutie metodologia de realizare a unui studiu pe protectia si incluziunea sociala in Republica Moldova. Studii similare sunt efectuate in Ucraina si Belarus.

Studiul va radiografia starea de lucruri din domeniile respective, oferind date relevante si analize riguroase ale sistemului de protectie sociala, ale modelelor existente de excluziune sociala si saracie. Mai mult, vor fi relevate provocarile majore cu care se confrunta sistemul de pensionare si cel de ingrijire a sanatatii.

Abordarea comparativa este posibila prin aplicarea Open Method of Coordination (OMC) – mecanism care reuneste indicatori, modele, bune practici, acceptate voluntar de catre statele Uniunii Europene. „Aceasta ne va permite sa oferim institutiilor europene date relevante, obiective, raportate la Portofoliu de indicatori UE.”, subliniaza coordonatorul de proiect Olesea Cruc.

Studiul pe protectia si incluziunea sociala in Republica Moldova va fi lansat in mai 2009. IDIS Viitorul a fost selectat pentru a elabora aceasta cercetare complexa in urma unui tender desfasurat de catre Comisia Europeana. Din 2002, tarile membre si candidate ale Uniunii Europene au efectuat studii similare. Din 2008, au fost incluse statele vizate de Politica Europeana de Vecinatate, printre care si Republica Moldova.