Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

O imagine mai buna pentru ziarul tau scolar

În perioada 23 august 2008, in incinta bazei de odihna "Lazurnii bereg" (raionul Dubasari) sa desfasurat prima etapa a cursului de instruire pentru elevi, destinat reprezentantilor echipelor redactionale a ziarelor scolare.
Acest proiect este implementat de catre Asociatia obsteasca "Medicii pentru ecologie" cu suportul financiar al organizatiei Cehe "People in need".

La momentul de fata, in r. Dubasari isi desfasoara activitatea trei ziare scolare: «Peremenka», ziarul scolii medii din s.Lunga, «Ghimnazist», ziarul gimnaziului din or. Dubasari si «Scolinaya pora», ziarul scolii Ruse Medii de Cultura Generala Nr.2. Astfel, cursul de instruire «O imagine mai buna pentru ziarul tau scolar» a fost organizat cu scopul de a perfectiona activitatea editoriala a echipelor redactionale din aceste scoli. De asemenea, la curs au participat redactorii principali ai acestor ziare, profesorii: Galina Nagornaia si Diana Sidenco.

Anul trecut, sa desfasurat un proiect similar, care avea scopul de a instrui participantii despre bazele procesului de machetare a unui ziar. Astfel, in procesul de lucru, redactorii sau confruntat cu anumite aspecte specifice, iar pentru a le depasi aveau nevoie de mai multe cunostinte si experienta in domeniu. De aceea, acest curs de instruire a avut menirea sa acopere lacunele existente in procesul de editare a ziarelor scolare. Participantii au fost instruiti in urmatoarele domenii: bazele jurnalismului, pregatirea foto reportajelor si prelucrarea pozelor. În calitate de experti la curs au fost invitati: jurnalista Ina Rusu, corespondentul ziarului «Prednistrovie», care, de asemenea, colaboreaza si cu alte ziare din regiune, corespondentul ziarului «Caravan», in acelasi timp studenta la facultatea de jurnalistica, Victoria Nagornaia. Sesiunea despre foto reportaje a fost moderata de catre vicepresedintele Asociatiei «Medicii pentru ecologie», Oleg Nagornii.

În termeni redusi, era planificat sa se reuseasca instruirea atit teoretica, cit si practica a participantilor. Toate sesiunile sau petrecut intro atmosfera interesanta si energica. Timp de 2 zile, elevii au fost informati despre: lansarea unui mesaj, tehnica de luare a interviurilor si modalitatea de a stabili un titlu corespunzator pentru diverse materiale.

De asemenea, tinerii au fost instruiti cum sa fotografieze corect, ce anume trebuie de fotografiat pentru anumite tipuri de articole, cum se stabileste compozitia cadrului si unde e mai bine de amplasat pozele in ziar, precum si alte detalii interesante.

Participantii au apreciat mult metoda interactiva de desfasurare a cursului. Toate aspectele teoretice, erau consolidate prin diverse exercitii practice. Tinerii jurnalisti, siau exersat abilitatile de elaborare a mesajelor de informare, de stabilire a intrebarilor pentru interviuri si de scriere a articolelor. Acestia au facut poze cu peisaje din natura, oameni in miscare si au incercat sa imortalizeze emotiile umane.

Totodata, trebuie de mentionat faptul ca participantilor li se oferea imediat o reactie si o evaluare a materialelor sau lucrarilor realizate. Ina Rusu si Oleg Nagornii comentau si dadeau sfaturi in urma evaluarii materialelor realizate de catre participanti in timpul exercitiilor practice. De fiecare data, materialele tinerilor jurnalisti deveneau mai cizelate, mai structurate si mai calitative, tinerii tinind cont in realizarea acestora de sfaturile si comentariile expertilor.

De asemenea, la curs au fost invitate si Elena Stepanova, presedintele Asociatiei «Medicii pentru ecologie», Alexandra Stepanova, presedintele Asociatiei «Accolada» si Stela Climenco, presedintele Asociatiei «Aliie parusa», care iau informat pe participanti despre activitatea organizatiei din care fac parte.

Dupa desfasurarea acestui curs, participantii au acumulat cunostintele necesare pentru a  crea o imagine mai buna a ziarului lor scolar prin intermediul materialelor interesante realizate calitativ.

În viitor, se preconizeaza desfasurarea a trei excursii practice in satele si orasele din republica. Prima excursie de acest gen se va petrece la Iagorlic, unde participantii nu numai ca vor afla multe lucruri interesante despre flora si fauna acestor localitati, dar, in acelasi timp, vor avea posibilitatea sa imortalizeze diverse momente in lucrarile sale. Se planifica activitati de acest gen si in orasul Chisinau si in satul Saharna.

Rezultatele practice a acestui curs de instruire si a activitatilor ce urmeaza a fi desfasurate vor putea fi vizualizate in incinta Galeriei de tablouri din Dubasari.

Nu ne ramine decit sa speram ca participantii vor implementa cu succes cunostintele si abilitatile dobindite in cadrul acestui proiect si vor incuraja prin activitatea sa si alti tineri din regiune, sa se implice in editarea ziarelor de scoala.

 

Oleg Nagornii,
Asociatia «Medicii pentru ecologie»

Sursa: Buletinul Promolex

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola