frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Despre accesul presei în Parlament la o nouă ediție a Clubului de Presă

O problemă de actualitate a jurnaliștilor moldoveni, și anume: accesul presei în sala de ședințe a Parlamentului, a fost pusă în discuție în cadrul unui Club de Presă organizat de CJI, pe 6 noiembrie 2014. Evenimentul s-a desfășurat cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.

Atât vorbitorii, cât și participanții Clubului de Presă au fost de acord că restricționarea accesului media în Parlament este o problemă stringentă nu doar a presei, ci și a întregii societăți, căci astfel este încălcat dreptul la informare al cetățenilor pe subiecte ce țin de interesul public.

Tatiana Corai, redactoră-coordonatoare a portalului Media-azi, care a moderat evenimentul, a subliniat faptul că avem de a face cu o formă camuflată a cenzurii, într-o societate care se pretinde democratică. ”Deși deputații au transferat discursul pe un teren mai ”decadent”, motivând că prezența jurnaliștilor, a camerelor de filmat și a aparatelor foto, i-ar deranja de la munca lor, societatea trebuie să înțeleagă că de fapt presa este o instituție în serviciul publicului, iar limitarea accesului jurnaliștilor în Parlament înseamnă de fapt limitarea dreptului cetățenilor de a se informa”.

Dorin Scobioală, corespondent Reuters Television în Moldova, a menționat că problemele de acces al presei în sala de ședințe au fost create în mod artificial, după renovarea clădirii Parlamentului, distrusă în 2009. ”Este o reconstrucție greșită, nu este admisibil ca într-o sală de ședințe a Parlamentului să nu fie prevăzut acces pentru presă. A fost blocată loja din sala plenară, care anterior era destinată presei, la fel și rândurile din spate ale sălii. Au fost cheltuiți bani publici în detrimentul interesului public. Este un adevărat barbarism ceea ce se întâmplă. De mult ori, spațiul de 50 m pătrați din camera pentru presă este insuficient raportat la numărul total al jurnaliștilor. Ei trebuie să facă transmisiuni, să redacteze texte și să facă înregistrări, toți, în același timp și în aceeași încăpere”.

În acest context, s-a precizat că mai mulți reprezentanți ai misiunilor diplomatice și oficiali străini au atenționat autoritățile de la Chișinău asupra gravelor încălcări pe care le aduce limitarea accesului presei în Parlament, dar, în ciuda promisiunilor făcute, problema nu a fost soluționată.

Referindu-se la aspectul legal al subiectului, avocatul Vitalie Zama a menționat că o eventuală acționare în instanța de judecată ar putea rezolva problema abia peste câțiva ani și că o soluție mult mai rapidă și eficientă ar fi exercitarea presiunii din partea opiniei publice și solidarizarea breslei jurnalistice. ”Este o problemă de solidaritate și de consecvență a jurnaliștilor. Dacă mai mulți deputați au promis în repetate rânduri că problema va fi soluționată, jurnaliștii trebuie să insiste, să le reamintească deputaților despre aceste promisiuni cât mai des, pentru a crea presiune și din partea opiniei publice”, a mai adăugat Vitalie Zama.

Dumitru Ciorici, director editorial Unimedia, a remarcat rolul important pe care îl au organizațiile media, pentru promovarea unui deziderat al presei independente și al soluționării problemelor ce lovesc în dreptul la libera exprimare și acces la informație. ”Problema cea mai mare constă în faptul că majoritatea presei de la noi este controlată de 2-3 oameni politici. Jurnaliștii nu se vor putea solidariza, atât timp cât patronii lor sunt afiliați politici, fiind primii care cer de fapt cenzurarea imaginilor și a informațiilor transmise de media pe care le dețin”, a mai spus D. Ciorici. Jurnalistul a adăugat că dacă s-ar dori cu adevărat, atunci cel puțin fotografii și operatorii nu ar avea nici un obstacol fizic în ceea ce privește accesul în sala legislativului. ”Accesul jurnaliștilor în sală este posibil. Se poate, dar nu se vrea, pentru că asta ar însemna că jurnaliștii vor putea să vadă cine muncește și cine doarme sau stă pe rețele de socializare, ceea ce bineînțeles, nu le convine deputaților”.
 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media și a accesului la informație”, implementat de CJI. 

Organizarea acestui eveniment este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparţin participanților şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola