Liceenii din Sângerei, instruiți la lecția de educație mediatică



31 de elevi de la liceul ”Mihai Eminescu” din orașul Sângerei au participat  la o lecție de educație mediatică, organizată la 1 octombrie 2014 de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și moderată de jurnalista Diana Răileanu, de la postul de radio Europa Liberă.
 
Liceenii au fost informați despre cum trebuie să fie o știre profesionistă, dar și cum media încearcă să manipuleze societatea. ”Dacă o știre prezintă informațiile de pe o singură filieră, înseamnă că, cel mai probabil, aceasta servește anumite interese. Mai ales când e vorba de un conflict, puneți mereu la îndoială știrile. Puneți-vă mereu întrebarea: Oare chiar e așa?”, le-a recomandat tinerilor jurnalista Diana Răileanu.
 
Elevii, la rândul lor, au remarcat că deseori același eveniment este reflectat total diferit de unele surse media, exprimându-și nedumerirea referitor la cum să își dea seama care este adevărul. În acest sens, moderatoarea lecției le-a explicat liceenilor că aici intervine discernământul propriu al consumatorilor media, care trebuie să se informeze din mai multe surse și să recunoască conținutul jurnalistic de calitate. Un factor foarte important este și prezența semnăturii autorului știrii, care denotă o mai multă responsabilitate față de informația scrisă. În cazul în care știrea nu este semnată, există mari șanse ca aceasta să fie inventată.
           
Tinerii din Sângerei s-au arătat interesați de subiectul abordat și au menționat că acest gen de activități le sunt utile. ”Am învățat cum să filtrez informația pe care o citesc zilnic. Nu m-am gândit până acum dacă o știre e corectă sau nu, acum însă pot și sper să-mi reușească să înțeleg materialele din mass-media”, ne-a spus Ana Guzun, cl. a XII-a.
 
Colegul ei, Adrian Porcescu, a menționat că ”această lecție ne-a fost foarte utilă pentru că pe viitor vom ști cum să procedăm în diferite situații. Informația pe care am învățat-o la lecție o vom folosi continuu”.
 
Lecția de educație mediatică a fost organizată în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rîndurile cetățenilor " ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.

Articol adaugat de: Adriana Solovei