Publicații noi la CJI: "Egalitatea genului: stereotip și adevăr"



poza 2Centrul pentru  Jurnalism Independent (CJI) a prezentat astăzi publicația "Egalitatea genului: stereotip și adevăr", editată în cadrul proiectului „Schimbarea percepţiei femeii în societate prin intermediul mass-media".

Publicația reprezintă o culegere de articole realizate de 13 jurnaliști din presa scrisă, radio, televiziune, online, reprezentanți ai instituțiilor de presă naționale și locale. Jurnaliștii au fost inițiați în domeniul egalității de gen în cadrul a două programe de instruire organizate de CJI, fiind ulterior încurajați să identifice și să realizeze subiecte convingătoare care să abordeze cu profesionalism şi bună-credinţă această tematică și  anumite atitudini discriminatorii înrădăcinate în societate ce țin de bărbați și femei.

Culegerea încununează efortul comun al  jurnaliștilor care au fost interesați de tematica de gender și au optat pentru promovarea egalității de gen în materiale jurnalistice, pentru eliminarea stereotipurilor ce încurajează discrepanța de gen, astfel încât mass-media să poată asigura o reală vizibilitate a femeilor și bărbaților  în diverse domenii de activitate. Materiale ilustrează istoriile de viață  ale mai multor femei și bărbați care reprezintă exemple de reușită în domenii considerate a fi strict feminine sau masculine. 

Jurnaliștii implicați în acest proiect au recunoscut că această inițiativă este una foarte binevenită: "În societatea noastră încă mai sunt bine înrădăcinate stereotipurile precum că "bărbatul e capul familiei şi marele şef", "locul femeii e la cratiţă" etc., ceea ce plasează femeia pe planul secund, pe când în prezent avem nevoie şi este timpul să fim în pas cu realităţile. Am în vedere că trebuie promovate relaţiile de egalitate / parteneriatele între femei şi bărbaţi. Practica demonstrează că femeile se descurcă destul de bine în domeniile considerate pur bărbăteşti, iar  bărbaţii reușesc să se afirme cu succes în profesii atribuite, prin stereotip, doar femeilor. Sunt sigură că acest proiect va constitui un suport important pentru promovarea în continuare a ideilor enunţate mai sus", a spus Tatiana Mitrofan, reporteră la "Observatorul de Nord".

Persoanele interesate de această tematică pot obține publicația la sediul CJI. De asemenea, culegerea este disponibilă și în format electronic pe site-ul Media-Azi.

Culegerea de articole "Egalitatea genului: stereotip și adevăr" a fost publicată în cadrul proiectului „Schimbarea percepţiei femeii în societate prin intermediul mass-media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada septembrie 2013 –septembrie 2014, cu sprijinul Ambasadei Olandei prin intermediul Programului MATRA.