Promo-LEX: CtEDO continuă să comunice noi cauze cu privire la aplicarea torturii în comisariatele de poliție



alt

Adrian Repeșcu și Constantin Repeșco sunt alte victime a colaboratorilor de poliţie, față de care a fost aplicată tortura și tratamentele inumane și degradante.

După o serie de procese în cadrul instanţelor de judecată naţionale unde a încercat, fără succes să îşi găsească dreptatea, la 3 mai 2011 a fost depusă o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza Repeșcu și Repeșco v. Republica Moldova.

La 11 august 2007, frații au fost reținuți de către colaboratori de poliție din cadrul Comisariatului de Poliție al s. Botanica și au fost învinuiți de omor a persoanei F. Potrivit reclamanților, fiecare dintre ei a fost maltratat de către colaboratori de poliție ai Comisariatului de Poliție al s. Botanica, cu scopul de a obține declarații auto-incriminatoare în ceea ce privește omorul lui F. Tortura și tratamentele inumane și degradante au inclus lovituri în diferite părți ale corpului reclamanților, utilizarea măștilor de gaze pentru a bloca oxigenul până când reclamanții și-au pierdut cunoștința, lovituri la ambele urechi, amenințări cu moartea în cazul în care ei vor refuza să facă mărturisiri, precum și alte acțiuni din partea colaboratorilor de poliție care pot fi calificate drept tortură și tratamente inumane și degradante.

Potrivit reclamanților, ei au continuat să fie maltratați și au fost amenințați de către colaboratorii comisariatului, cu survenirea unor consecințe grave în cazul în care ei vor adresa organelor competente plângeri cu privire la acțiunile de tortură și tratamente inumane și degradante.

În fața CtEDO reclamanții pretind încălcarea art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, aplicarea relelor tratamente din partea poliției, lipsa asistenței medicale în perioada de detenție, dar și incapacitatea de a investiga eficient plângerea lor cu privire la relele tratamente. De asemenea, reclamanţii susţin că ei nu au avut un recurs efectiv în faţa unei autorităţi naţionale pentru a invoca violarea art. 3 al Convenţiei şi pretind în continuare violarea art. 13 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În fața Curții Europene a Drepturilor Omului reclamanții sunt reprezentați de avocaţi și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.

 

Mai multe detalii cu privire la expunerea faptelor găsiți aici.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Avocat, Asociația Promo-LEX:

Tel: (22) 21 16 22, GSM: 069104851, e-mail: info@promolex.md