Absolvenții gimnaziilor internat se informează despre oportunitățile de a-și continua studiile profesionale



altChișinău, 5 noiembrie 2012
COMUNICAT DE PRESA

Absolvenții gimnaziilor internat se informează despre oportunitățile de a-și continua studiile profesionale


96 adolescenți din gimnazii internat participă în aceste zile, 7-10 noiembrie 2012, la Chișinău, la Stagiul de formare “Orientare școlară/profesională și dezvoltarea carierei”. Evenimentul este organizat de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în cadrul proiectului “Prevenirea traficului de ființe umane în rândul copiilor fără îngrijire părintească din R. Moldova”.

Timp de 3 zile, participanții proveniți din diferite gimnazii internat (Bender, Orhei și Leova) vor fi implicați în activităţi interactive, exerciții practice, simulări ce țin de alegerea profesiei, alegerea instituției în care-şi vor continua studiile după absolvire, căutarea și menținerea unui loc de muncă. Vor mai exersa abilitați, care-i vor ajuta mai apoi să se informeze singuri, să ia decizii privind propria-i lor persoana, să identifice instituții şi să consulte profesioniști, la care pot apela în cazul în care se confruntă cu probleme ce țin de socializarea și integrarea lor în comunitate.

Absolvenții motivați să-și continue studiile profesionale, vor fi susținuți de către CIDDC prin acordarea unor burse lunare, achitarea taxei de cazare în cămin, manuale, rechizite și implicarea în cadrul unui program de dezvoltare a abilităților de viață.

Proiectul “Prevenirea traficului de ființe umane în rândul copiilor fără îngrijire părintească din R. Moldova” este realizat de către CIDDC din iulie 2011. Anual copiii din clasele absolvente, din gimnazii internat beneficiază, de instruire în cadrul Stagiului “Orientare școlara/profesionala si dezvoltarea carierei”, iar 30 de absolvenți sunt asistați în continuarea studiilor profesionale. Aceştia beneficiază de burse de studii, manuale şi echipamente, asistenţă medicală şi psihologică.

Proiectul este implementat de CIDDC în parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și cu suportul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), dar și cu contribuția financiară din partea Principatului Monaco, Principatului Andorra, Principatului Liechtenstein și Republicii San Marino. Activitățile proiectului au ca scop prevenirea traficului de ființe umane și a migrației ilegale prin facilitarea integrării sociale și profesionale a copiilor fără îngrijire părintească. Activitățile proiectului sunt adresate elevilor claselor absolvente (IX/a) și absolvenților a 3 gimnazii internat, Bender, Orhei, Leova, și sunt organizate în perioada iulie 2011 – decembrie 2012.

Stagiul “Orientare școlara/profesionala si dezvoltarea carierei” îşi va începe lucrările Miercuri, 7 noiembrie 2012, ora 14.00, în incinta Institutului Muncii (str. Zimbrului 10).

Alte informaţii: Aliona Stepan, Lilia Cecan – 022 716598, 022 747813, 022 744600

E-mail: ciddc@yahoo.com
Web: www.childrights.md