Comunicat de presă. În debutul noului an școlar, profesorii, părinții și elevii au exprimat viziunea lor asupra așteptărilor de la școală
COMUNICAT DE PRESĂ
În debutul noului an școlar, profesorii, părinții și elevii au exprimat viziunea lor asupra așteptărilor de la școală
În contextul organizării Conferinței anuale a pedagogilor „Împreună pentru educație de calitate”, în perioada 16-25 august, în raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă, au avut loc 24 ateliere de dezbateri, la care au participat 241 cadre manageriale, 257 cadre didactice și 186 elevi.
În cadrul acestor ateliere, profesioniștii din sectorul educație din cele două raioane au discutat despre realizările și provocările în aplicarea Standardelor de calitate ale şcolii prietenoase copilului și a Standardelor de competență profesională ale cadrelor manageriale și didactice.
Prin prisma curriculumului reconceptualizat la disciplina Educație pentru societate, profesorii de educație civică au discutat principiile și abordările de dezvoltare la elevi a competențelor pentru o cultură democratică, inclusiv metodologia de evaluare a competențelor civice în baza descriptorilor. Strategii didactice de explorare a identității în cadrul orelor de Dezvoltare personală au fost analizate de către diriginții care vor preda noua disciplină începând cu anul școlar 2018-2019.
Reprezentanții Consiliilor Elevilor din instituțiile de învățământ general din cele 2 raioane, dar și alți elevi, au participat la discuții legate de monitorizarea respectării drepturilor lor și de participarea elevilor la procesul decizional în cadrul instituției de învățământ.
În prag de an școlar, alte 84 cadre manageriale și didactice, 62 părinți și 149 copii din 4 instituții de învățământ din raionale Ștefan Vodă și Anenii Noi - Gimnaziul ”Ion Creangă” Ermoclia, Gimnaziul ”Ion Creangă” Copceac, Liceul ”Mihai Eminescu” Anenii Noi și Liceul ”Ion Creangă” Hârbovăț - au luat parte la ateliere de consultare privind viziunea comună asupra achizițiilor, proceselor și finalităților educaționale. Rezultatele dezbaterilor vor permite stabilirea priorităților de dezvoltare personală, profesională și instituțională și implicarea tuturor membrilor comunității școlare în realizarea acestora.
Activitățile menționate au fost organizate de către Direcțiile de Educație Anenii Noi și Ștefan Vodă, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu suportul organizației suedeze „ERIKS Development Partner” și sunt parte a unui program de lungă durată (3 ani) de dezvoltare a capacităților instituționale și ale angajaților din sectorul educație din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă. Programul are ca scop asigurarea unui mediu educațional propice de dezvoltare a întregului potențial intelectual, social, emoțional, fizic și spiritual al copiilor, valorizând demnitatea umană, drepturile omului și diversitatea.