Sanda Filat: ,,Cea mai mare putere o are visul !``



IMG_4005

8 aprilie 2012 – o nouă sesiune a proiectului ,,LeaderSHE – Young Women Leaders’ Academy”. Recent,  ne-am întors din călătoria noastră de studiu la Bruxelles și urmează doar cele câteva sesiuni de instruire până la sfârșitul proiectului din luna iunie...

Nighina Azizov, Asistenta proiectului și coordonatoarea programului de motivare, a organizat, la începutul sesiunii- un debreefing (Discuţie prin care formatorul şi participanţii analizează activitatea) și a analizat, împreună cu tinerele participante - care au fost punctele tari și  slabe ale călătoriei, iar acestea au afirmat cu entuziasm că sunt niște norocoase, deoarece au avut una din puținele șanse să ajungă la Bruxelles într-o călătorie organizată la un nivel atât de înalt.

Sesiunea a continuat cu o întâlnire special organizată cu invitata proiectului, Sanda Filat, soția prim-ministrului Vlad Filat, în prezent – psiholog-terapeut și doamna care a ales să inspire tinerele participante ale LeaderSHE și să le povestească istoria personală de succes. A fost întrebată de ce a ales anume psihologia, la care Sanda Filat a răspuns: ,,Psihologia a  fost  o mare descoperire pentru mine, deoarece peste 70% dintre femei, află ce le place abia 27-28 de ani. Eu am conștientizat asta pe la 30 de ani. Am ales să lucrez printre și pentru oameni.” Sanda Filat a adus și un sfat tinerilor din secolul XXI: ,,La orice vârstă, orice ați face, să faceți ceea ce simțiți. Să învățați să vă ascultați interiorul și să fiți într-o comunicare permanentă cu propriul Eu. Așa veți reuși să faceți totul firesc. Căile firești sunt cele mai corecte. Cât despre femei, le sfătui să iubească și să fie relaxate, frumoase, strălucitoare. Nu în zadar te naști femeie: trebuie să-ți amplifici avantajele!” Sanda Filat ne-a mai vorbit și despre puterea visului, relația dintre femeie și Dumnezeu și despre bărbații de succes, nelipsiți de femeile care ,,să-i încurajeze și să creadă în ei”. Sanda Filat a primit din partea echipei organizatorice, un certificat prin care a devenit, începând cu sesiunea curentă – Ambasadoare LeaderSHE, angajându-se, astfel, să promoveze și să reprezinte succesul tinerelelor femei din Republica Moldova.

Olga Melniciuc, Managerul de Proiect al LeaderSHE și expert în atragere de fonduri nerambursabile,  a fost cea  care a inițiat și motivat participantele proiectului în ceea ce se numește ,,Project writing”, adică scrierea de proiecte, și anume - pentru finanțare nerambursabilă. În cele două părți ale trainingului pe care l-a desfășurat în cadrul sesiunii curente, participantele Academiei LeaderSHE au luat cunoștință despre elementele principale  ale unui proiect de acest gen, despre ciclurile de viață ale unui proiect, modelul scrierii unei cereri de finanțare nerambursabile, etapele planificării, obiectivele și rezultatele posibile ale unui proiect de finanțare nerambursabilă.  Olga Melniciuc a remarcat: "Azi începem o nouă etapă a proiectului LeaderSHE - "Scriere de proiecte", care se va finaliza cu un concurs al celor mai bune proiecte scrise de voi, participantele LeaderSHE. Câștigătoarele concursului vor primi suport din partea echipei în realizarea proiectului, începand cu fundrasining, pâna la implementarea efectivă."  Olga Melniciuc a mai spus: "Vreau să țineți minte  o regulă de aur în activitatea voastră de scriere a proiectelor: căutam bani pentru proiecte, și nu proiecte pentru bani!"

Proiectul „LeaderSHE- Young Women Leaders’ Academy” este un proiect inovativ orientat spre fetele tinere cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, care doresc să participe la schimbarea comunității şi să contribuie la dezvoltarea democraţiei participative în Republica Moldova. LeaderSHE și-a început activitatea în 2011 și se va derula până în luna iunie 2012. Proiectul este finanțat de către Ambasada Statelor Unite prin Alumni Small Grants Program