Dialog public la Cahul: Dezinformarea și securitatea cibernetică – teme de interes civic și național
Cahul, 16 mai 2025 – Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA), în parteneriat cu Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale ECOU, a organizat dialogul public „Dezinformarea și securitatea cibernetică – Cum să identificăm și să contracarăm știrile false și amenințările online”.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației publice locale, ai mediului academic, ai societății civile, comunităților religioase și ai sectorului privat din Cahul și din regiune. Discuțiile au vizat recunoașterea și contracararea manipulării informaționale, consolidarea siguranței digitale, precum și rolul activ al cetățenilor – a în special al femeilor – în protejarea comunităților de amenințările hibride și dezinformare.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Uniunea Europeană și consolidarea securității umane în Republica Moldova”, implementat de PISA cu sprijinul Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), având drept obiectiv promovarea dialogului deschis și a rezilienței informaționale în regiunile sudice și centrale ale țării.
Printre vorbitori s-au numărat: Elena Mârzac, expertă în securitate și StratCom din partea PISA, Vitalie Ponomariov, director executiv al Asociației ECOU, Pavel Groza, președintele raionului Cahul, Tatiana Romaniuc, viceprimaul municipiului Cahul.
Creșterea alarmantă a gradului de dezinformare în Republica Moldova reprezintă un pericol pentru securitatea informațională a țării, inclusiv pentru coeziunea socială la nivel local, iată de ce Asociația ECOU își reafirmă angajamentul de a contribui la o societate informată, rezilientă și conectată la valorile europene în regiunea de sud.