frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Asociația Promo-LEX a lansat Raportul „Rele tratamente pe motiv de discriminare în Moldova”

DSCN4946La 19 martie, Asociația Promo-LEX a lansat, în cadrul unei mase rotunde Raportul „Rele tratamente pe motiv de discriminare în Moldova”. Publicația examinează fenomenul specific al relelor tratamente discriminatorii faţă de femei, persoane cu dizabilităţi, LGBT, precum şi reprezentanţi ai minorităţilor etnice şi religioase din Moldova.

„Scopul acestui Raport este de a informa autorităţile Republica Moldova, precum şi publicul larg, despre fenomenul relelor tratamente discriminatorii. De asemenea, Raportul tinde să sporească gradul de conştientizare a autorităţilor cu privire la necesitatea şi obligaţia lor de a investiga în mod eficient toate cazurile de rele tratamente discriminatorii, care parvin la adresa lor, precum şi de a sancţiona pe cei ce se fac responsabili de asemenea acţiuni”, a declarat Olga Manole, coordonator de proiect, Asociația Promo-LEX.

Prezent la eveniment reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Moldova, Hubert Duhot, a subliniat suportul Delegației Uniunii Europene pentru inițiativele societății civile din Moldova, menționând importanța și necesitatea unor astfel de publicații și relevanța problemei discutate în cadrul evenimentului.

„În ciuda numeroaselor acorduri internaționale cu privire la nediscriminare și dreptul la egalitate acest drept într-un anumit fel sau altul a fost sub asigurat. Astfel, ne desfășurăm activitatea în vederea creșterii capacităților societății civile din diferite țări, în a face advocacy pentru îmbunătății protecții juridice împotriva discriminării de orice gen”, a declarat James Fitzgerald, The Equal Rights Trust.

Potrivit concluziilor Raportului în Republica Moldova lipseşte o legislaţie anti-discriminare atotcuprinzătoare care să definească  discriminarea directă şi indirectă, să interzică toate formele de discriminare pe motive specifice şi în domenii specifice ale vieţii, să prevadă sancţiuni şi despăgubiri corespunzătoare, precum şi să introducă prevederi privind împărţirea sarcinii probei.

În mare parte, eşecul autorităţilor publice de a soluţiona problema relelor tratamente discriminatorii rezidă în incapacitatea lor de a identifica un caz ca fiind motivat de o însuşire a persoanei. Totuși, constatările şi studiile de caz incluse în raport demonstrează că, de fapt, cadrul legal  nu este aplicat în mod corespunzător. În multe cazuri autorităţile competente fie nu doresc să se conformeze cu procedurile legislative existente, fie nu le cunosc.

Raportul a identificat o necesitate evidentă ca Republica Moldova să-şi armonizeze şi fortifice sistemul juridic pentru a combate relele tratamente discriminatorii şi a oferi protecţie reală victimelor, în special, categoriilor vulnerabile supuse celor mai mari riscuri.

Publicația cuprinde o serie de recomandări adresate în mare parte autorităților Republicii Moldova menite să contribuie la combaterea fenomenului de rele tratamente discriminatorii și anume: adoptarea legii anti-discriminare, implementarea eficientă a legislației naționale inclusiv a codului penal menite să ofere protecție victimelor relelor tratamente discriminatorii, precum și sancționarea actorilor statului care se fac responsabili de comiterea abuzurilor în acest sens. Organele de drept urmează să-şi consolideze mecanismele de identificare şi investigare a cazurilor de rele tratamente discriminatorii, iar procurorii şi judecătorii trebuie să sporească aplicarea în litigiile naţionale a principiilor internaţionale în domeniul drepturilor omului privind interzicerea relelor tratamente şi discriminării.

Unele recomandări au fost formulate și pentru reprezentanții societății civile, astfel ONG-urile care lucrează cu grupurile vulnerabile trebuie să dezvolte şi să consolideze programele de asistenţă juridică, să-şi îmbunătăţească capacităţile de advocacy necesare campanii eficientă în vederea prevenirii şi interzicerii relelor tratamente discriminatorii și trebuie să educe populaţia prin intermediul programelor de sensibilizare în domeniul prevenirii şi combaterii acestui fenomen.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Consolidarea Protecţiei Juridice şi Sporirea Nivelului de Conştientizare cu privire la aplicarea relelor tratamente pe motiv de discriminare în Moldova, inclusiv în regiunea Transnistreană”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului (IEDDO) şi co-finanţat de PNUD Moldova în cadrul „Proiectului Comun al Agenţiilor ONU din Republica Moldova pentru Promovarea şi Protecţia Drepturilor Omului”. Proiectul este  implementat în parteneriat cu „The Equal Rights Trust”, Londra.

Varianta electronică a Raportului este disponibilă în limbile română și engleză aici.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofiţer de relaţii cu publicul
Tel: (22) 450024, GSM: 069637849, e-mail: pr@promolex.md



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola