8 organizaţii din Moldova în selecţia finală pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială



Chişinău, 16 Martie 2011 — Competiţia pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011 a fost foarte strânsă cu 12 ţări concurente şi peste 1850 de proiecte înscrise pe durata celor 3 luni şi jumătate a perioadei pentru aplicaţii. După o evaluare exigentă şi aprofundată a proiectelor, cei 24 de membri din Comitetul de Selecţie, au selectat 133 de finalişti din 12 ţări (România, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovacia şi Slovenia).
Din Moldova, pentru selecţia finală au fost selectate 8 proiecte dintr-un număr total de 92 aplicaţii eligibile.

Mai jos este numărul de proiecte selectate din fiecare ţară:
• România: 20
• Bosnia şi Herţegovina: 7
• Croaţia: 12
• Cehia: 25
• Ungaria: 20
• Kosovo: 5
• Macedonia: 7
• Republica Moldova: 8
• Muntenegru: 4
• Serbia: 10
• Slovacia: 9
• Slovenia: 6

„Procesul de selectie este întotdeauna dificil pentru noi, deoarece primim foarte multe proiecte valoroase care susţin integrarea socială. Pe timp de criză, organizaţiile non-profit trebuie să se reinventeze, să găsească metode alternative de finanţare, toate aceastea pentru a putea continua munca de integrare a celor marginalizaţi. Pentru a-şi putea atinge obiectivele, în aceste vremuri grele, organizaţiile trebuie să fie inovatoare şi să aibă abordări diferite şi mai creative pentru aceleaşi probleme de până acum” a menţionat Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială.

În perioada 15 Martie – 30 Aprilie o echipă de experţi a Fundaţiei ERSTE va călători în cele 12 ţări şi se va întâlni cu reprezentanţii proiectelor selectate în vederea evaluării ulterioare a acestora. În urma cercetării de teren, toate cele 133 de proiecte vor fi prezentate unui juriu internaţional care va selecta cei 30 de câştigători care vor fi premiaţi în cadrul unei ceremonii care va avea loc în Praga, pe 20 iunie 2011.

Cei 30 de câştigători vor primi premii în bani, în valoare totală de 610.000 euro. De asemenea, toate organizaţiile selectate vor primi numeroase beneficii, precum: suport de PR asigurat de consultanţi specializaţi în relaţii publice, cu finanţarea Fundaţiei ERSTE pe o perioadă de doi ani, participarea la workshop-uri menite să le permită dezvoltarea diverselor competenţe (dezvoltarea de afaceri sociale ca alternativă de finanţare, dezvoltarea de aptitudini de relaţionare cu mass-media, dobândirea de aptitudini de social media), promovare pe website-ul Reţelei de Integrare Socială a Fundaţiei ERSTE: www.socialintegration.org/network

Organizaţiile din Moldova care au ajuns în finala pentru Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011

1. Centrul "Speranţa”, proiectul “Incluziunea educaţională a copiilor cu dizabilităţi în Republica Moldova”, realizat în Cahul şi Sîngerei;

2. Misiunea Socială "Diaconia", proiectul „Spre Independenţă”, Orhei;

3. Caritas Moldova, proiectul „Incluziunea socială a persoanelor fără adăpost”, com.Stăuceni, mun.Chişinău;

4. Societatea Orbilor din Moldova, proiectul „Acces la Educaţie pentru persoane cu disabilităţi de Vedere”, Chişinău şi Bratislava (Slovacia);

5. Centrul de Resurse "Tineri şi Liberi", proiectul “Voluntariat şi caritate pentru prevenirea abandonului copiilor”, Chişinău;

6. ONG "Verbina", proiectul „Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi grave”, Chişinău;

7. Asociaţia Obştească SOARTA, proiectul „Balada inimilor celor vîrstnici”, com. Soroca / Raionul Soroca;

8. ONG Salvaţi Copiii Moldova, proiectul „Consolidarea sistemului de protecţie a copilului”, mun. Chişinău şi alte 9 localităţi rurale din Moldova.


Pentru mai multe detalii despre Premiul Fundaţiei Erste pentru Integrare Socială, vă rugăm acceaşi: www.integrationaward.org.

Contact:

Fundaţia ERSTE Foundation, Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Graffiti PR
Mariana Oprea – Tel. 0730 202 354, E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro

Tudor Stefan, Coordonator PR in Moldova, tustefan@gmail.com, mob. 069143488

Fundaţia ERSTE:

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE deţine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Austria şi Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe : Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.