2800 de copii refugiați din Ucraina au beneficiat de suport și protecție în cadrul campaniei „Ajută- mă să te ajut!”

cover civic

Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a Consiliului municipal Chișinău au prezentat în cadrul unui eveniment public, la Centrul municipal de plasament temporar al refugiaților „Patria Lukoil”, rezultatele campaniei „Ajută-mă să te ajut!”, care a fost implementată în perioada 30 mai - 29 august curent în cadrul proiectului „Date pentru Impact” (D4I), implementat de Palladium International, cu sprijinul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și susținerea Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Această campanie amplă a reușit identificarea și monitorizarea a peste 2800 de copii refugiați din Ucraina și a însoțitorilor acestora, aflați în tranzit sau care au decis să rămână în orașul Chișinău, în vederea cunoașterii problemelor cu care se confruntă și luării de măsuri concrete pentru rezolvarea operativă a acestora. De asemenea, în cadrul campaniei au mai fost informate peste 4000 de persoane din comunitatea refugiaților privind serviciile specializate acordate de instituțiile municipale.

„Așa cum marea majoritate a copiilor refugiați din Ucraina au rămas în municipiul Chișinău, această campanie a fost binevenită pentru că ne-a permis să avem, atât o evidență și documentare cât mai exactă a nevoilor cu care se confruntă, cât și să prevenim multe situații de risc iminent pentru copii. Am oferit suport și protecție copiilor aflați în situație de risc, în vederea prevenirii oricărei forme de abuz, violență și neglijare, monitorizând fiecare caz în parte. Este încurajator faptul că aproape 80% din copiii cartografiați au beneficiat de serviciile centrelor comunitare pentru copii și tineret, taberele de zi, centrele de tineret, serviciile de zi, serviciile de reabilitare și alte servici oferite de instituțiile noastre”,  a menționat Viceprimarul municipiului Chișinău pe domeniul social și educației, Angela CUTASEVICI.

61021A1E 3927 4692 892B 649E4859E275

În perioada campaniei circa 60 de angajați ai instituțiilor municipale (asistenți sociali, pedagogi, psihologi), care au activat în toate sectoarele din orașul Chișinău, au identificat necesitățile specifice a 2827 de copii refugiați. Un număr de 242 de copii au fost identificați în situație de risc, dintre care 12 copii fără ocrotire părintească. În special, copiii supuși riscului au fost cei neînsoțiți de persoane autorizate și în pericol iminent, iar situația lor a fost soluționată prin intervenția Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, fiind asistați de reprezentanții autorităților tutelare teritoriale și locale.

„Aportul nostru în această campanie a constat, în primul rând, în aplicarea unei metodologii complexe de cartografiere a necesităților, începând cu elaborarea formularului de colectare a datelor, instruirea împreună cu UNHCR a specialiștilor care au intervievat refugiații și analiza datelor, până la examinarea rezultatelor cu actorii-cheie în vederea sprijinirii acestora în a întreprinde măsuri și acțiuni concrete în beneficiul refugiaților. În al doilea rând, am implementat campania ”Ajută-mă să te ajut!” de comunicare și informare pentru comunitatea refugiaților privind serviciile specializate acordate de instituțiile municipale”, a spus Directorul proiectului USAID „Date pentru Impact” (D4I), Palladium International, Camelia GHEORGHE.

FC9DA699 2D3A 4456 AD4F BBD296ED62CC

Procesul de cartografiere a mai stabilit că nevoile prioritare ale copiilor refugiați erau alimentele, îmbrăcămintea și încălțămintea. De asemenea, la data cartografierii, 1 din 3 copii erau înregistrați la medicul de familie și 2 din 5 copii erau înscriși într-o formă de învățământ pe durata șederii în orașul Chișinău. Pentru a răspunde mai bine la nevoile copiilor refugiați, direcțiile municipale de resort s-au mobilizat, campania conducând la creșterea accesului la servicii medicale și educaționale.

„Am fost ajutați să ne înscriem copiii la școală, soția și fiica tot au fost angajate la lucru. Mulțumesc mult profesorilor pentru că și copii mei au început să citească. Am 3 copii care învață la Liceul „Vasile Lupu” și grație susținerii profesorilor învață mult mai bine. Mă adresez către comunitatea Romă să ia exemplu de la familia mea și să facă tot posibilul ca și copiii lor să fie educați și școliți, ca să le fie mai ușor în viață”, a confirmat Nicolai, refugiat ucrainean de etnie Romă, tată a 3 copii.

În perioada implementării campaniei s-a dublat numărul pachetelor alimentare și igienice distribuite familiilor, numărul copiilor-beneficiari de asistență medicală a crescut cu 120%, iar cel al tinerilor-beneficiari de programele Centrului Municipal de Tineret Chișinău a crescut de 4 ori.  

„Am venit aici gravidă, în a 8 lună de sarcină. Ne-au primit la centru, ne-au oferit o cameră, apoi m-au pus la evidență la spital. Am născut la Maternitatea nr.1, ne-au oferit tot ajutorul medical necesar. Suntem foarte mulțumiți. Ni s-a oferit și cadă, pătuc, cărucior, alimentație și scutece pentru copilul nou-născut. Pentru copiii mai mari ni s-a oferit calculator pentru studii. Suntem foarte recunoscători!”, a spus Taisia, refugiată ucraineană, mamă a 3 copii.

SPOTURI VIDEO:

1. Cartografierea necesităților copiilor refugiați

2. Acordarea ajutorului umanitar refugiaților

3. Integrarea copiilor refugiați în sistemul de educație

 

#AjutamaSaTeAjut #PrimariaChisinau #USAIDMoldova #Data4Impact #UNHCRMoldova

Date de contact: 

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a Consiliului municipal Chișinău,

Tel: (022) 22-61-00

E-mail: dgpdc@cmc.md

Web: www.dgpdc.md

***

Campania „Ajută-mă să te ajut!” a fost realizată de către Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a Consiliului municipal Chișinău în cadrul proiectului „Date pentru Impact” (D4I), implementat de Palladium International, cu sprijinul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și susținerea Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola