Flash-mob de 10 Decembrie: Toţi avem dreptul la viaţa privată!



De Ziua Drepturilor Omului Amnesty International Moldova şi Centrul National pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal au organizat un flash-mob comun în centrul Chişinăului, care a avut ca scop să încurajeze trecătorii să înveţe mai mult despre dreptul la viaţa privată ca unul esenţial din domeniul Drepturilor Omului.

Activiştii din domeniul Drepturilor Omului s-au adunat lângă monumentul lui Ştefan cel Mare în Chişinău într-un cerc, înconjuraţi de o panglică ce simbolizează bariera legală de protecţie a datelor cu caracter personal împotriva accesului ilicit sau întâmplător, distrugerii, modificării, blocării, copierii, răspândirii, precum şi a altor acţiuni ilicite. Toţi cei din cerc purtau foi de hârtie cu inscripţii: „Am dreptul la viaţă privată”, „Opriţi accesul ilegal la datele mele cu caracter personal”, „Protejează-mi datele cu caracter personal”, etc. De asemenea participanţii au distribuit pliante cu informaţii despre dreptul la viaţa privată şi moduri de protecţie acestuia.

„În Moldova noi deseori cerem respect pentru astfel de drepturi ca dreptul la libertate şi siguranţă sau libertatea de exprimare şi întruniri. Dar avem şi alte drepturi, care tot trebuie să fie protejate. Dreptul la viaţa privată este la fel de important, deşi nu toţi oamenii în Moldova conştientizează că de fapt îl au. Acţiunea noastră ţine să lumineze acest lucru,” a spus Gheorghe Zugravu, Coordonator pe Campanii în cadrul Amnesty International Moldova.

“ Ideea de a organiza flash-mobul a apărut din dorinţa de a sensibiliza societatea Republicii Moldova faţă de domeniul protecţiei datelor cu caracter personal, reieşind din faptul că dreptul la inviolabilitatea vieţii private, la secretul personal şi familial este un drept fundamental care stă la baza demnităţii umane şi a devenit unul dintre cele mai importante drepturi umane ale epocii moderne, fiind recunoscut în întreaga lume în diferite regiuni şi culturi. Asigurarea siguranţei în tratamentul datelor cu caracter personal şi protecţiei acestora, constituie un subiect de mare actualitate.” a precizat Valeria Bănărescu, Consultant principal în Direcţia juridică şi relaţii cu publicului în cadrul Centrului National pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

La 10 decembrie comunitatea internaţională aniversează Ziua Drepturilor Omului în amintirea adoptării Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Acest document consacră drepturile şi libertăţile fundamentale, printre care şi dreptul la viaţa privată. Acelaşi drept este protejat şi de Constituţia Republicii Moldova.

Anul acesta Ziua Drepturilor Omului a fost celebrată a 60-a ora. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată cu 62 de ani în urmă.

SFÂRŞIT/

Document public

Pentru mai multe informaţii vă adresaţi:

Amnesty International in Moldova
Gheorghe Zugravu, Coordonator pe Campanii
Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 21 Mob +373 68 28 93 64
Email: campaigner@amnesty.md

Centrului National pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal
Valeria Bănărescu, Consultant Principal
Tel. +373 22 82 08 04
Email: valeria.banarescu@datepersonale.md