Wave Week plus Moldova: o nouă undă de liderism şi voluntariat



resampled_IMGP6523Tabăra de vară de lidersim şi voluntariat Wave Week plus Moldova, organizată de Spark the Wave SUA în cooperare cu o echipă de planificare locală, a ajuns la a doua ediţie. Tabăra a avut loc la 6-15 august a.c., la Centrul de Agrement pentru Copii “Andrieş”, echivalând cu un program intens educaţional, combinat cu activităţi interactive şi o abordare practică.

 

Din programul lecţiilor de bază (core classes), ţinute de profesoarele şi membrii staff-ului Spark the Wave SUA, Bri Kerrigan şi Hadley Schmoyer, participanţii au reuşit să înveţe despre comunicare eficientă şi prezentare, rezolvarea conflictelor, planificarea şi marketingul unui eveniment de voluntariat, fundraising şi planificarea bugetului, motivarea membrilor echipei etc.

Pentru a completa programul teoretic cu perspectiva practică, participanţii au făcut voluntariat pentru şcoala din Ivancea, care era într-o situaţie deplorabilă. După intervenţia delegaţilor şi staff-ului Wave Week Moldova, directorul şcolii a adus mulţumiri, iar elevii vor vedea schimbările pozitive la primul sunet. Participanta Arina Livadari, 13 ani, Liceul “Dante Alighieri” crede că “cel mai inteeresant a fost voluntariatul pentru şcoala din Ivancea. Cred că elevii vor fi foarte fericiţi când vor vedea surprizele noastre pentru ei.” Membrii grupului de business al taberei au dezvoltat şi mici afaceri, iar fondurile colectate au fost utilizate pentru procurarea materialelor necesare şcolii, inclusiv mingi de sport.

Delegaţii au format şase echipe de planificare a proiectelor proprii, care vor reprezenta instrumente de evaluare a impactului taberei asupra participanţilor. O echipă a început deja activitatea de colectare a rechizitelor pentru elevii sinistraţi din localitatea Novileni, a doua echipă lucrează la colectarea de fonduri pentru o şcoală-internat din Chişinău şi organizarea activităţilor pentru copiii din şcoala respectivă, iar celelalte - sunt la etapa de planificare. Corliss Jacobs, directorul taberei, spune că e imprsionată să primească emailuri, poze şi mesaje care demonstrează că participanţii au început proiectele lor. “Entuziasmul lor e contagios şi poate mişca din loc munţii. Am decis să organizăm această tabără deoarece credem în tinerii din Moldova. Credem că dacă îi vom învăţa abilităţile necesare pentru a fi lideri, ei le vor folosi pentru a schimba vieţi şi comunităţi în bine.”

Cei 44 de participanţi, elevi cu vârsta 13-18 ani, de la diferite licee din Chişinău, Tiraspol, Bălţi şi Vilnius (Lituania), au demonstrat un spirit activ de implicare. Participanta Veronica Balan, 14 ani, Liceul Teoretic “Ion Creangă spune: “Voluntariatul este arma noastră împotriva indiferenţei şi a problemelor reale care ne înconjoară. Este un mod optim de a ne dezvolta din punct de vedere personal şi profesional şi de a încerca să schimbăm mentalităţi, să devenim responsabili pentru noi şi pentru cei din jurul nostru. Voi face voluntariat şi în viitor ca să dau un exemplu altora.” Pe lângă dedicaţia pentru serviciul comunitar, delegaţii şi-au împărtăţit talentele şi abilităţile (gimnastică, dans, câtec, C-walk, beatboxing, dans cu focul) la un Show de Talente, organizat pentru toţi copiii din tabără. Deasemenea delegaţii înşişi au fost în postură de profesori, învăţând alţi colegi abilităţile proprii: origami, arta fotografiei, pictura abstractă, portrete etc. Ei au devenit adevăraţi prieteni, care continuă să interacţioneze. Participanta Natalia Cojuhari, 16 ani, Liceul „N. Gogol” din Bălţi spune: „Wave Week mi-a oferit impresii de neuitat, care sunt atent colectate în caleidoscopul memoriei. Această săptămână m-a învăţat multe, dar şi mi-a adus noi prieteni, zâmbete şi amintiri care vor rămâne pentru totdeauna.”

Unul din participanţi va câştiga o bursă de participare la Wave Wake USA 2011 în Philadelphia. Victoria Şeremet a evoluat la tabără în diferite roluri: delegat la Wave Week Moldova 2009, Staff in Training la Wave Week USA 2010 şi Staff Member la Wave Week Moldova. Ea spune: “Spark the Wave mi-a schimbat viaţa şi perspectivele asupra unor lucruri. După sfârşitul taberei de anul trecut şi implementarea proiectului în Hânceşti am câştigat bursa de a participa la Wave Week USA 2010. A fost o experienţă unică, iar noile cunoştinţe căpătate le-am implementat la tabăra din acest an în Moldova. Vreau să mă implic în Spark the Wave şi în viitor şi sper că numărul nostru va creşte.”

La finalul taberei participanţii au devenit mai încrezuţi în propriile forţe. Participanta Victoria Capcelea, 18 ani, Liceul “Dante Alighieri spune: “Acum sunt sigură că pot schimba societatea într-un loc mai bun, fapt ce nu îl consideram posibil înainte. Wave Week m-a făcut un lider mai bun, m-a învăţat să comunic eficient, m-a ajutat sa descopar talente noi şi mi-a arătat laturile voluntariatului.” Bri Kerrigan adaogă: “Ca profesoară ce am interacţionat permanent cu delegaţii, lucrul care m-a surprins cel mai mult a fost schimbarea nivelului aşteptărilor de la ei înşişi şi a încrederii proprii pe parcursul săptămânii. La început era clar că aveau dubii în capacităţile lor de a implementa proiectele planificate, luând în consideraţie şi birocraţia,. La sfârşitul săptămânii, însă, erau mai încrezuţi şi entuziasmaţi de a face voluntariat.” Ea adaogă: “Deşi implementarea proiectelor planificate la tabără este foarte importantă, cred că cel mai puternic rezultat al Spark the Wave este modul în care ne face să reexaminăm cum interacţionăm şi ne comportăm cu alţii. Nu se reduce tot doar la implementarea unui proiect, ci la emergenţa unor abilităţi ale tinerilor de a lua în consideraţie şi a asista permanent pe cei din jur.”

 

Realizat de Olga Bogdan,

Wave Week plus Moldova 2010 Director Assistant

 

Articol adaugat de: Olga Bogdan