Consultare publică privind necesitatea creării unui Centru Municipal de Tineret în Chișinău



Zilele trecute, Ruslan Codreanu, municipiul Chișinău, a cerut părerea cetățenilor într-o postare pe pagina personală de pe o rețea de socializare. Acesta menționează că părerea chișinăuenilor este importantă, motiv pentru care întreabă opiniile referitoare la ordinea de prioritizare a următoarelor trei proiecte sociale municipale:

  1. Centrul Municipal pentru Tineret. Proiectul ar presupune servicii de implicare a tinerilor, de informare și ghidare, ce ar contribui direct la valorificarea resurselor, inclusiv financiare, pentru și împreună cu tinerii; orientarea profesională și vocațională.
  2. Centrul de Plasament pentru Copiii care au săvârșit infracțiuni, dar nu sunt pasibili pentru răspundere penală. Acesta ar urma să fie serviciu specializat de îngrijire a minorilor. Cifra copiilor care au ajuns în stradă este în creștere. Cazurile a 70 de copii, cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani, sunt extrem de grave, din cauza dependenței de droguri.
  3. Centrul Municipal de tip Familial pentru persoanele de vârstaa 3-a. Proiectul va presupune oferirea serviciilor de îngrijire pentru persoanele în etate rămase singure. Astăzi, doar conform datelor oficiale, sunt cel puțin 30 de bătrâni care ar avea nevoie de astfel de servicii.

Consiliul Municipal de Tineret a venit cu un răspuns public. Consilierii se pronunță pentru Centru de Tineret în municipiul Chișinău. Tinerii sunt cei care generează idei în dezvoltarea comunității și consideră importantă orice investiție în ei. O astfel de instituție ar deveni un cadru favorabil de întrunire a tuturor categoriilor de tineri, de la 14 la 35 de ani, în deosebi a celor aflați în situație de risc, de participare în activități de dezvoltare personală și recreere, de realizare a potențialului, obținerea cunoștințelor, abilităților și aptitudinilor necesare pentru integrarea lor reușită în societate, un incubator al proiectelor prietenoase acestui grup țintă.

Vă îndemnăm să vă alăturați apelului care îl adresăm Primăriei mun. Chișinău, Primarului General interimar- Silvia Radu și Viceprimarului- Ruslan Codreanu, cât și reprezentanților Consiliului Municipal Chișinău de a organiza o consultare publică privind necesitatea creării unui Centru de Tineret.