Interviu USAID ROLISP: Eliminarea discriminării pe bază de gen în instanțele judecătorești

În luna mai 2015, USAID ROLISP a organizat instruiri pentru judecătorii din Moldova pentru a le îmbunătăți cunoștințele și abilitățile în domeniul egalității de gen, astfel încât aceștia să aplice în mod corespunzător legislația în domeniul eliminării discriminării pe bază de gen. Scopul misiunii a fost de a-i învăța pe judecători să identifice și să evite gândirea stereotipă în timpul examinării cauzelor și pronunțării deciziilor, dar și să se abțină de la angajarea în orice act de discriminare împotriva femeilor. Instruirile au fost oferite de către Dianne Post și Oksana Sudoma, experte internaționale care și-au concentrat activitatea pe lupta împotriva nedreptății în lume. USAID ROLISP le-a intervievat pentru a afla mai multe despre probleme legate de discriminarea pe bază de gen, dar și care este opinia expertelor despre Legea cu privire la asigurarea egalității în Republica Moldova și cum poate fi îmbunătățită aceasta.                                                                                                                                                       

DSC04803  1. Pentru început, spuneți-ne câte ceva despre dumneavoastră.

- Dianne Post 

Am început să practic dreptul încă din anul 1980. Timp de 18 ani, am reprezentat în instanțe pentru probleme de familie femei maltratate și copii molestați, după care am lucrat la ABA CEELI (Asociația Avocaților Americani/ Inițiativa Juridică în Europa Centrală și de Est). Ulterior am mers în Rusia pentru doi ani, iar de atunci tot ce fac este să ofer servicii de reprezentare în fața instanțelor internaționale pentru drepturile omului, în special în cazuri de violență pe bază de gen în țările din estul Europei, dar și în Cambodgia, Algeria și Kenya.

- Oksana Sudoma 

Mi-am început cariera în Procuratura din Ucraina, iar mai târziu am activat în cadrul Curții Administrative timp de șapte ani. Ulterior, mi-am continuat studiile în baza unei burse în SUA, unde am primit cel de-al doilea titlu de master în administrare publică. În timp ce mă aflam în Statele Unite, am devenit pasionată de aspectele juridice ale discriminării pe bază de gen și începând de atunci urmez cariera de consultant juridic în acest domeniu.

2. Când interacționează instanțele de judecată cu discriminarea pe bază de gen?

- Dianne Post

Instanțele de judecată vin în contact cu probleme legate de gen în fiece minut, al fiecărei zile. Femeile care lucrează ca avocați sunt deseori discriminate sau tratate diferit în instanțe, nu li se oferă același respect ca și bărbaților avocați. Femeile sunt alese ca jurați și, după cum o cunosc foarte bine și consultanții în selectarea juraților, femeile aflate în juriu sunt privite diferit decât bărbații. Femeile pot fi judecători, cazul în care între avocați de sex masculin și judecător apar foarte multe probleme. Femeile pot fi și o parte la proces, ceea ce este foarte important, deoarece părțile la proces sunt cei care vin în instanță pentru a-și căuta dreptatea. Fie ca ești într-o instanță pentru probleme de familie și ai un caz între doi soți, sau ești într-o instanță penală și ai o victimă a unui viol, a unei agresiuni sexuale sau un copil abuzat, în oricare din 

aceste situații există un dezechilibru de putere, iar unde există un dezechilibru de putere există și problema. Dezechilibrul de putere este inerent problemelor legate de gen. Toate aceste lucruri duc la același rezultat -  lipsa egalității în instanță și dezechilibru, ceea ce înseamnă că nu se face dreptate pentru toți.

3. După părerea dumneavoastră, femeile și bărbații se pronunță în mod diferit asupra cazurilor?

- Dianne Post

Au existat câteva studii care arătau că femeile sunt mai dure față de femei decât bărbații. De asemenea, ele indicau existența discriminării în sensul că bărbații tind să fie mai compătimitori față de femei, pe când femeile nu. Însă acestea sunt doar stereotipuri și nu există nicio persoană concretă despre care se poate spune că s-a comportat așa, chiar dacă unele studii pretind acest lucru.

- Oksana Sudoma

Uneori, tindem să acceptăm stereotipuri, precum că bărbații au o atitudine discriminatorie la adresa femeilor. De fapt, există o mulțime de femei care adoptă stereotipuri asociate comportamentului masculin, un comportament dominant și agresiv. Poate că bărbații și femeile se pronunță diferit asupra cauzelor, dar aceasta nu înseamnă neapărat că femeile vor fi mai compătimitoare față de victimă. 

4. Ați studiat legislația Republicii Moldova privind egalitatea de gen. Care este părerea dumneavoastră vizavi de aceasta și care sunt lacunele ei?

- Dianne Post

Aveți câteva prevederi foarte bune în legislația privind egalitatea de gen care aș vrea să existe și în SUA. Aveți însă și lacune, ca și orice alt stat de altfel. Legile care trebuie eliminate sunt cele privind homosexualitatea și asta pentru că nu sunt acceptate în Uniunea Europeană, în Statele Unite ale Americii și în majoritatea altor țări. Legislația Muncii este una foarte bună, cu toate că mai există încă prevederi protectoare care împiedică femeile să lucreze peste programul de muncă. Ați găsit însă o soluție bună, astfel încât acum legea prevede că femeile au dreptul dar nu pot fi forțate să facă acest lucru.

- Oksana Sudoma

Cred că cea mai mare parte a legilor sunt destul de bune. Lacuna constă în faptul că nu există reglementări practice cu privire la modul de aplicare a acestora. Spre exemplu, regulamentele de investigare a cazurilor de viol sau agresiune sexuală sunt puțin depășite. Nu poți investiga și judeca aceste cazuri fără o instruire solidă în acest domeniu. De fapt, în multe state din SUA este obligatoriu să urmezi o serie de instruiri cuprinzătoare, cursuri care să îi ajute pe judecători să se specializeze. În Republica Moldova, însă, fiecare judecător examinează diferite cauze, iar acest lucru creează confuzie și condiții de stres pentru ei. Judecătorii pot greși, sunt oameni și, la fel ca și în orice altă profesie, trebuie să ai o anumită specializare, iar judecătorii din Moldova nu au acces la aceasta.

5. Unul dintre obiectivele USAID ROLISP este de a atrage atenția asupra problemelor care se referă la aspecte de gen în sistemul judiciar din Moldova. Pentru a le oferi judecătorilor competențe mai bune în soluționarea cazurilor referitoare la aspecte de gen, inclusiv traficul de ființe umane, violența domestică, agresiunea sexuală și discriminarea în bază de gen, dar și pentru a spori profesionalismul judecătorilor și al personalului instanțelor de judecată în legătură cu astfel de cazuri, USAID ROLISP și-a propus să elaboreze un ghid pentru judecători, intitulat: ”Ghid privind asigurarea egalității de gen în instanțele de judecată din Moldova”. Dna Sudoma, sunteți implicată în elaborarea acestuia. Care este necesitatea și utilitatea unor astfel de materiale?

- Oksana Sudoma

Cea mai importantă parte legată de elaborarea acestui ghid pentru judecători se referă la lipsa materialelor care să îi ajute să pună în aplicare legile existente. Problemele legate de gen reprezintă cea mai confuză parte a legislației. Dacă ar fi să tragem o paralelă între cazuri penale similare de furt și viol, am observa că se aplică standarde total diferite de probă, fiind necesară clarificarea unor probleme diferite. Dacă îi vom ajuta pe judecători să înțeleagă aceste diferențe, le vom permite să gândească critic și să fie capabili să ia decizii mai bune. În societate există o mulțime de concepții eronate despre problema gender, ceea ce pune o amprentă asupra înțelegerii judecătorilor cu privire la ceea ce le cere legea să facă. Acest ghid îi va ajuta să înțeleagă cum să se comporte în instanță. Am inclus în ghid câteva sfaturi practice legate de modul de comunicare cu victima, cum să utilizeze un limbaj neutru din punct de vedere al genului, dar și sfaturi referitoare la părtinirea implicită. Ghidul va fi un material foarte util pentru judecători.

6. Puteți menționa anumite prevederi specifice sau particulare în legislația SUA sau a Ucrainei care credeți că ar fi potrivite pentru a fi implementate și în Republica Moldova?

- Dianne Post

Un lucru pe care l-aș menționa este legat de legile ”scut” pentru victimele violului, care există în Statele Unite și care apără victima de la situația în care trebuie să răspundă la întrebări ridicole, de genul: ”Ce purtați în acea zi? Ce făceați acolo la miezul nopții? De ce mergeați neînsoțită? Ați servit băuturi alcoolice? Ați flirtat cu acel bărbat?”. Judecătorii nu au dreptul să adreseze astfel de întrebări. Așa cum s-a menționat și în timpul instruirilor pentru judecători, aceste întrebări se concentrează mai mult pe comportamentul victimei, învinuind-o, decât pe cel al făptașului. Când o casă este jefuită nu îl întrebi pe stăpânul acesteia: ”Aveați instalat un sistem de alarmă? Aveați un lacăt dublu? De ce nu erați acasă când au intrat infractorii?”. Nu verifici veridicitatea spuselor victimei și nu întrebi ce măsuri a luat pentru a preveni comiterea infracțiunii.

- Oksana Sudoma

Aș face niște sugestii în ceea ce privește hărțuirea sexuală. În timp ce îmi făceam studiile în Statele Unite, cea mai importantă parte în aducerea în atenția publicului a cazurilor de hărțuire sexuală era munca eficientă a Comisiei pentru Respectarea Oportunităților Egale de Angajare și prevederile ei, care erau foarte eficiente în litigarea acestor cazuri în numele victimei. Un aspect al legislației muncii din țara dumneavoastră este răspunderea angajatorului în cazuri în care acesta nu implementează politicile și nu ia măsurile necesare pentru prevenirea hărțuirii sexuale în organizația/compania lui. Când în SUA au fost aplicate aceste prevederi, au fost pornite cazuri de rezonanță uriașă care au determinat organizațiile să devină responsabile din punct de vedere financiar. Anume atunci situația s-a schimbat. Practic, aș spune că situația ar putea fi schimbată nu atât de legislație, cât de emiterea de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din Moldova a unor regulamente în acest domeniu, astfel încât organizațiile să poarte răspundere conform legislației Moldovei.

7. Care este părerea dumneavoastră despre instruirile organizate de către USAID ROLISP pentru judecători în domeniul egalității de gen?

- Dianne Post

Cred că abordarea unui număr atât de mare de subiecte în doar două zile este mai mult o discuție superficială. Cu toate acestea, sper că judecătorii au obținut unele beneficii din aceste instruiri. Sunt sigură că mulți dintre ei au plecat cu mai multe cunoștințe decât aveau când au venit aici, iar unii dintre ei și-au schimbat atitudinile. Bineînțeles, nu toți, dar nici nu trebuie să ne așteptăm ca atitudinile să se schimbe peste noapte. 

Varianta în limba engleză a interviului poate fi citită pe pagina oficială a USAID ROLISP (www.rolisp.org):

http://rolisp.org/en/component/content/article/112.html