Lucy Jones - consultant cu experiență în domeniul colectării de fonduri de la Uniunea Europeană
Cum poate o organizație să colecteze eficient fonduri, fără să aibă bani? Există o strategie anumită care poate fi utilizată cu succes de fiecare dată? Există anumite cărți sau resurse online utile despre colectarea de fonduri?
Programul USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (ROLISP) a cerut părerea doamnei Lucy Jones, consultant cu experiență în domeniul colectării de fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, dar și alte lucruri interesante. Lucy Jones a facilitat, în martie 2015, o instruire privind atragerea de fonduri de la UE pentru organizațiile neguver-namentale partenere ale USAID ROLISP.
1. Povestiți-ne puțin despre dumneavoastră.
M-am născut în Liban, dar am crescut în Cipru. O perioadă, când aveam 20 de ani și ceva, am locuit și am studiat în Franța. Acum locuiesc în nordul Londrei, care practic a devenit casa mea. Am făcut licența în științe politice la Universitatea din Londra, după care am obținut diploma de MBA în servicii publice internaționale la Universitatea din Birmingham.
2. Care a fost motivul pentru care ați decis să vă implicați în colectarea de fonduri și cum s-a întâmplat acest lucru?
M-am implicat în colectarea de fonduri odată ce am acumulat experiența necesară pentru a putea face o muncă bună în acest domeniu. Cu alte cuvinte, am lucrat cu o serie de donatori, astfel am ajuns să înțeleg cum diferiți donatori analizează oportunitățile de finanțare. De asemenea, am gestionat mai multe proiecte șiaveam experiență tehnică despre cum să concepi un proiect bun.Aceste abilități mi-au permis să încep să lucrez în echipa de Mobilizare a Resurselor din cadrul Federației Internaționale de Planificare a Familiei, care este una dintre organizațiile neguver-namentale multinaționale de mare calibru.
3. Care a fost cel mai plăcut eveniment de colectare a fondurilor în care ați fost implicatăși ce l-a făcut să fie distractiv?
Mă specializez în colectarea de fonduri de la guverne și organizații multilaterale (precum Uniunea Europeană), respectiv, nu am experiență de colectare de fonduri de la publicul larg sau de desfășurare a evenimentelor de strângere a fondurilor. Cu toate acestea, am participat la câteva unde m-am distrat pe cinste. Îmi aduc aminte de un eveniment de așa fel unde o comediană a oferit un spectacol extraordinar.
4. Aveți o strategie anumită pe care o folosiți cu succes de fiecare dată?
Da, am o strategie dublă. În primul rând trebuie să înțeleg pe deplin donatorul cu care lucrez – ce vrea să finanțeze, cum decide pe cine va finanța și ce este important de inclus în propunerea de finanțare. În al doilea rând, încerc să stabilesc o relație cu donatorul înainte de a depune o cerere de finanțare, astfel încât mai întâi să pot construi credibilitate și reputație.
5. Când aveți în față o nouă provocare de colectare a fondurilor, unde căutați idei pentru a vă inspira?
De obicei mă bazez pe proiectele pe care le-am realizat anterior. Nu are niciun sens să începi de la zero dacă ai avut experiențe similare. Utilizează cunoștințele pe care le ai și îmbunătățește-le!
6. Ați dezvoltat o idee unică de colectare a fondurilor? Care este aceasta?
Având în vedere faptul că tind să colectez fonduri de la guverne și organizații multilaterale, nu are niciun sens să vin cu idei inovative în acest sens, iar donatorii cu care lucrez au, de obicei, criteriile lor prestabilite în legătură cu ce vor să finanțeze. Totuși, obișnuiesc să includ în propuneri activități care să îi implice și pe donatori, pe cât este posibil, precum organizarea unor evenimente comune sau elaborarea unor publicații comune.
7. Cum poate o organizație să colecteze eficient fonduri, fără să dispună de bani?
O organizație poate să întocmească o propunere convingătoare de strângere a fondurilor cu foarte puține resurse, doar implicând personalul în această activitate. Totuși, pentru a reuși, membrii echipei trebuie să înțeleagă foarte bine cum să scrie un proiect într-un mod convingător pentru donatorul respectiv. În acest sens, instruirile, care sunt destul de ieftine, pot fi o investiție bună.
8. Colectarea de fonduri a fost la început o activitate mai grea pentru dumneavoastră decât este acum? Ce s-a schimbat?
La început, strângerea de fonduri de la guverne și organizații multilaterale a fost dificilă pentru mine, întrucât aveam foarte multe de învățat. Abilitățile cheie pe care trebuia să le dezvolt erau elaborarea proiectelor (inclusiv a matricei cadru logic, a planurilor de monitorizare și evaluare a bugetelor) și înțelegerea aprofundată a cerințelor donatorilor înainte de a începe elaborarea propunerii. Odată ce am dezvoltat aceste abilități, rata de succes a crescut considerabil.
9. De ce credeți că vă reușește atât de bine să lucrați în domeniul colectării de fonduri?
Cred că am ajuns să am succes în acest domeniu din următoarele motive: mă pregătesc bine înainte de a schița o cerere; mă asigur că am înțeles pe deplin cerințele donatorului – care îi sunt politicile și motivele pentru finanțare, cum decide pe cine va finanța și ce fel de proiecte își dorește. De asemenea, mă asigur că toate proiectele incluse în propunere sunt foarte bine concepute și coerente (inclusiv dacă între matricea cadru logic, descrierea proiectului, bugetul și activitățile planificate nu există discrepanțe). În cele din urmă, încerc mereu să-mi construiesc o relație cu donatorul pentru a da credibilitate propunerii de proiect.
10. Cunoașteți anumite cărți sau resurse online utile despre colectarea de fonduri pe care le-ați recomanda?
Mi s-a spus că este destul de utilă cartea “Complete Fundraising Handbook”. În ceea ce privește resursele online, portalul fundsforNGOs.org oferă o gamă largă de informații legate de colectarea de fonduri, dar și acces la seminare cu predare online.
11. Care este părerea dumneavoastră generală referitoare la atelierul de lucru organizat de către USAID ROLISP?
Organizarea acestui atelier de lucru a fost o idee extraordinară. Cred că ONG-urile care au participat la eveniment au avut foarte multe de câștigat din tot ceea ce au învățat despre colectarea de fonduri de la Uniunea Europeană și sper că în viitor acest lucru va duce la o serie de cereri de finanțare de succes. Organizarea mai multor instruiri de acest fel le-ar oferi cunoștințele de care au nevoie.
12. Care este părerea dumneavoastră despre Republica Moldova și societatea civilă din țara noastră?
Chiar mi-a plăcut scurta mea ședere în Moldova. Țara mi-a părut interesantă, în special lucrurile pozitive pe care le faceți pentru a diminua efectele persistente ale influenței sovietice și a vă ”sculpta” propria identitate. Organizațiile neguvernamentale prezente la atelierul de lucru mi-au oferit o imagine de ansamblu în legătură cu câteva dintre problemele cu care se confruntă Republica Moldova, cum ar fi copiii abandonați sau situația dificilă în care se află mamele singure. Moldovenii mi-au părut prietenoși și sper să revin într-o zi pentru a cunoaște mai bine această țară.