UE// O antologie de bune practici pe eficiență energetică a fost realizată

O antologie de bune practici în domeniul eficienței energetice, cu implicarea și contribuția cetățenilor și a elevilor, a fost tipărită de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul" și va fi prezentată joi, 30 septembrie, la o conferință de presă. Activitatea a fost parte a proiectului „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-Călărași)”.

Pe parcursul derulării proiectului, au fost lansate două concursuri, unul de eseuri și unul de desene, pentru elevii din raionul Călărași pe subiectul promovării eficienței energetice. Primul concurs s-a desfășurat în perioada 26 octombrie - 13 decembrie 2020 și a urmărit promovarea comportamentului eficient din punct de vedere energetic și sensibilizarea opiniei publice privind necesitatea eficientizării consumului de energie. La concurs au participat 28 de elevi de vârsta 12-17 ani din 8 localități ale raionului, 9 instituții de învățământ, dintre care 8 gimnazii și un liceu. Ca rezultat al evaluării eseurilor au fost acordate 12 premii: 5 premii de gradul I, 4 premii de gradul II și 3 premii de gradul III. Eseurile premiate se regăsesc în antologie.

Concursul de desen s-a desfășurat în perioada 26 ianuarie - 1 martie 2021. Acesta a urmărit încurajarea elevilor, profesorilor și a părinților din raionul Călărași să utilizeze eficient energia prin artă. La concurs au participat 63 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani din trei localități ale raionului Călărași, 8 instituții de învățământ, dintre care 3 gimnazii, 2 licee, o școală primară, o școală de arte și o grădiniță. Ca rezultat al evaluării desenelor au fost acordate 16 premii: 5 premii de gradul I, 6 premii de gradul II și 5 premii de gradul III. Desenele premiate, la fel, au fost incluse în antologie.

În același timp, IDIS „Viitorul” a organizat un concurs privind selectarea APL-urilor cu cele mai bune practice pe domeniul eficienței energetice. Concursul respectiv s-a desfășurat în perioada 15 februarie-30 martie 2021. În total au fost depuse 28 de dosare de către 24 de administrații publice locale. Ca rezultat al evaluării dosarelor, au fost selectate 12 cele mai bune practici ale administrațiilor publice locale privind eficiența energetică. Acestea, de asemenea se regăsesc în antologie.

IDIS „Viitorul” își dorește ca această antologie de bune practici să inspire, să dea curaj, să provoace acea schimbare în domeniul eficienței energetice la nivel local, care să transforme comunitatea într-un spațiu atractiv și prietenos, în care toată lumea, inclusiv tinerii, să dorească să muncească, să trăiască în Republica Moldova. Antologia va ajunge în primul rând la elevii, ale căror eseuri și desene au fost incluse. De asemenea, la APL-urile, care s-au remarcat prin cele mai bune practici în domeniul eficienței energetice.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO ADR "Habitat".