Sistemul de profesionalizare și certificare al specialiștilor în achiziții publice, discutat la cea de-a cincea ședință a membrilor PNAP
Membrii Platformei Naționale pentru Achiziții Publice (PNAP) au discutat joi, 10 aprilie, 2025, în cadrul celei de-a cincea ședință de lucru, proiectul regulamentului privind certificarea specialiștilor în domeniul achizițiilor publice/sectoriale. Evenimentul a fost desfășurat în parteneriat cu Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”, implementat de către IDIS „Viitorul”, în colaborare cu Parteneriatul pentru Transparență (PTF) din SUA.
Ana Luca, secretară generală adjunctă aMinisterului Finanțelor, a menționat în deschiderea ședinței că regulamentul cu privire la certificarea specialiștilor în domeniul achizițiilor publice este foarte așteptat de către societate. Însă, a mai spus ea, ca aceste așteptări să nu dezamăgească, s-a pledat ca, până a fi avizat de către Guvern, să fie discutat cu toți actorii din domeniu, pentru a primi un feedback constructiv și calitativ pentru îmbunătățirea regulamentului. „Recomandările venite din partea dumneavoastră ne vor ajuta să actualizăm acest regulament până a-l transmite spre avizare. Tot până atunci trebuie să elaborăm și Planul de studiu pentru certificare. Ținta noastră este ca anul acesta, proiectul regulamentului să fie avizat de către Guvern, iar de la 1 ianuarie 2026 să intre în vigoare. Avem în plan să certificăm 250 de specialiști în 2026. Este o cifră ambițioasă, dar noi trebuie să pregătim cadre care să desfășoare achiziții publice corecte”, a menționat Ana Luca.
Carolina Ungureanu, directoare adjunctă a IDIS „Viitorul”, manager de proiect, a mulțumit Ministerului Finanțelor pentru deschiderea de care a dat dovadă în cooperarea cu societatea civilă pentru a discuta reformele importante din domeniul achizițiilor publice. Carolina Ungureanu a amintit că IDIS „Viitorul” a colectat, încă până a fi dat startul ședințelor PNAP, date despre un șir de provocări cu care se confruntă sistemul achizițiilor, printre care s-a regăsit și subiectul profesionalizării și certificării specialiștilor în domeniu. Potrivit Carolinei Ungureanu, despre necesitatea sistemul de profesionalizare și certificare în achizițiile publice IDIS „Viitorul” s-a pronunțat societatea civilă încă la precedenta strategie de reformă a sectorului, dar este subiect care se regăsește și în raportul Comisiei Europene, raportul SIGMA, raportul MAPS etc. „Este nevoie ca, într-un sistem descentralizat, unde sunt multe autorități contractante, să fie consolidat și acest segment pentru a avea o utilizare, în interes național, a banilor publici, cu respectarea mai multor principii, inclusiv cel al transparenței”, a spus Carolina Ungureanu.
Hady Fink, directorul de proiect din partea Partnership for Transparency (PTF), aflat în vizită de lucru în Republica Moldova, a subliniat că ideea creării PNAP nu a fost parte a proiectului de la început, dar a venit pe parcurs. În opinia sa, etapa la care se află în prezent platforma, demonstrează realizări importante ale proiectului și ale echipei de implementare. „Contribuția Ministerului Finanțelor este esențială pentru succesul platformei și al reformelor din domeniul achizițiilor publice din Republica Moldova”, a spus Hady Fink.
În cadrul evenimentului, Lilia Radul, consultant principal al Direcției Achiziții Publice din cadrul Ministerului Finanțelor, a prezentat proiectul de regulament privind profesionalizarea și certificarea în achiziții, care urmărește eficientizarea utilizării fondurilor publice printr-o rețea bine pregătită de specialiști în domeniu, prin: organizarea mecanismului de certificare, al procedurii de certificare, activitatea comisiei de certificare, criteriile de admitere la program, desfășurarea evaluării, eliberarea și retragerea certificatelor etc. „Certificarea ar urma să se realizeze în două etape: programul de instruire și examenul de evaluare al cunoștințelor. Programul este organizat de către Centrul de instruire desemnat de către Ministerul Finanțelor, care eliberează un certificat de participare la program. Ministerul Finanțelor va aproba lista formatorilor programului”, a declarat Lilia Radul.
Experții IDIS „Viitorul”, Diana Enachi și Viorel Pîrvan, au prezentat o notă analitică care prezintă evaluarea necesității unui sistem de profesionalizare și certificare în achizițiile publice, politicile existente la nivel național și internațional, analiza practicilor din Croația, Austria, Malta, precum și soluții pentru ca sistemul de certificare, care urmează a fi implementat în Republica Moldova, să corespundă cu necesitățile de specialiști calificați și expertiză profesionistă în achiziții, dar și cu cele mai bune practici europene.
Viorel Pîrvan a amintit despre acele câteva tentative din ultimii ani de a institui un mecanism de profesionalizare și certificare în achiziții, dar care nu au avut succes. Potrivit lui Viorel Pîrvan, studiile arată că lipsa competențelor profesionale în achiziții se consideră a fi o problemă mai importantă decât corupția. Astfel, 83% dintre resursele irosite în achizițiile publice sunt din cauza lipsei profesionalizării și doar 17% – a corupției. În opinia sa, profesionalizarea și certificarea este necesară în scopul asigurării cu personal calificat a sistemului de achiziții publice, dar și al desfășurării unor achiziții eficiente și performante. „Beneficiile adoptării unui asemenea sistem vor duce la creșterea transparenței, a eticii, la consolidarea responsabilității și la promovarea inovării și sustenabilității în sectorul public”, a menționat Viorel Pîrvan.
Diana Enachi a subliniat că sistemul de achiziții publice din Republica Moldova funcționează într-un cadru descentralizat, ce implică peste 2 800 de autorități contractante care desfășoară proceduri de achiziție publică. Cu toate acestea, lipsa de personal calificat și de date oficiale complete privind numărul și competențele achizitorilor publici împiedică gestionarea eficientă a acestui sistem. În ceea ce privește bunele practici europene, Croația, de exemplu, odată cu integrarea europeană a introdus certificarea în achizițiile publice. Programul de instruire pentru certificare include un curs de 50 de ore, urmat de obținerea unui certificat valabil timp de trei ani, care necesită reînnoire prin cursuri suplimentare. Rezultatele sunt remarcabile: peste 5 000 de achizitori certificați, dintre care aproximativ 35 cu o reputație de experți foarte profesioniști, ale căror servicii sunt solicitate de către autorități.
În ceea ce privește soluțiile pentru implementarea unui sistem eficient de certificare, s-au enumerat: stabilirea setului de competențe pentru specialiștii în achiziții, urmând cadrul european de competențe ProcurCompEU; recunoașterea oficială a profesiei de specialist în achiziții publice; instituirea unui grup de lucru, inclusiv pe platforma PNAP care să dezvolte mecanismul de certificare; includerea unui reprezentant al societății civile în componența comisiei de certificare; crearea unui registru public al specialiștilor certificați; corelarea certificării în achiziții cu sistemul de recrutare, evaluare și promovare în sectorul public, printre altele.
În cadrul ședinței, membrii PNAP au venit cu o serie de recomandări, care urmează a fi integrate într-o notă cu propuneri. Membrii PNAP au recomandat, printre altele, liberalizarea procesului de instruire prin acreditarea mai multor instituții de învățământ sau centre de instruire care vor întruni condițiile impuse. De asemenea, asigurarea transparenței listei întrebărilor pentru examenul de certificare, implicarea societății civile în componența comisiei de certificare, renunțarea la prevederea necesității demonstrării experienței profesionale în vederea certificării, instituirea unui mecanism de validare/recunoaștere a certificărilor internaționale în achiziții.
Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în colaborare cu Parteneriatul pentru Transparență (PTF) din SUA, au lansat, în decembrie 2023, Platforma Națională pentru Achiziții Publice (PNAP), în cadrul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. PNAP este un forum național de discuție, un mecanism permanent de comunicare și dialog pentru toți actorii din sectorul achizițiilor publice – autorități responsabile de politici, control, reglementare, autorități/entități contractante, operatori economici și reprezentanți ai societății civile. Membrii PNAP reprezintă autorități și organizații interesate de funcționarea și viabilitatea sistemului național de achiziții publice.
––––––––––––––
Proiectul „Consolidarea integrității în achizițiile publice” este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin împuternicirea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.
IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.
Parteneriatul pentru Transparență (PTF) își are sediul în Washington DC și are misiunea este de a promova abordări inovatoare conduse de societatea civilă pentru îmbunătățirea guvernanței, creșterea transparenței, promovarea statului de drept și reducerea corupției în țările în curs de dezvoltare și în curs de dezvoltare. Din 2000, PTF a susținut peste 250 de proiecte care vizează promovarea implicării ONG-urilor în decizii, procese și legi care impun transparența și responsabilitatea în achizițiile publice.