Începe Săptămâna Educaţiei Media în Moldova, ediţia 2020



La CJI

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează cea de-a treia ediție a Săptămânii Educației Media în Moldova, care se va desfășura în perioada 19-25 octombrie 2020. Inițiativa are loc în contextul Săptămânii Mondiale a Educației Media, marcată la nivel global sub egida UNESCO.
 
Evenimentele din cadrul Săptămânii sunt organizate inclusiv cu ajutorul și implicarea învățătorilor și profesorilor care predau disciplina opțională Educație pentru media sau au participat la instruirile CJI în acest domeniu. Elevii și profesorii sunt încurajați să participe la activități şcolare, dar şi extrașcolare de promovare a culturii media și a consumului critic de informație. Astfel, pe parcursul Săptămânii, în școlile din republică vor fi organizate concursuri de postere, expoziții de fotografii, dezbateri sau ateliere de discuții la care vor fi abordate subiecte de educație media.
 
La începutul Săptămânii, CJI va prezenta totalurile celor patru ani de promovare și predare a cursului Educație pentru media. Iar pe 21 octombrie 2020 ne vom da întâlnire cu învățătoarele și profesorii implicați în predarea acestei discipline, în cadrul unei activități de follow-up în format online.
 
Pe 22 octombrie, CJI va anunța rezultatele primei etape a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, organizat în rândul instituţiilor de învăţământ preuniversitar din țară în care se predă disciplina Educaţie pentru media. Vor fi selectate 12 școli care vor desfășura activitați de educație media până la sfârșitul anului de studii 2020-2021, iar trei instituții învingătoare vor fi premiate cu câte o tablă interactivă.
 
Tot pe 22 octombrie, studenții Universității Tehnice din Moldova sunt invitați la un atelier online de educație media cu jurnalista Diana Răileanu, intitulat „Pentru o gândire sănătoasă, consumați zilnic știri de la cel puțin două instituții de presă”. Această activitate este organizată în cadrul proiectului UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”.
 
De asemenea, în contextul Săptămânii Educației Media, CJI a anunțat două competiții pentru elevi – un concurs de postere și fotografii la tema „Eu în lumea media”, pentru elevii claselor primare, și un concurs de materiale video la tema „Dezinformarea pe timp de pandemie”, pentru elevi din clasele de gimnaziu și liceu. Elevii pot expedia lucrările pentru concurs până pe data de 25 octombrie, pe adresa info@ijc.md.
 
Pe parcursul acestor zile, echipa CJI va publica materiale utile pentru consumatorii media de toate vârstele pe platforma Educația Mediatică. Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Centrului pentru Jurnalism Independent, să vă alăturați inițiativelor noastre și să distribuiți îndemnul „Gândește limpede!”.
 
Săptămâna Educației Media este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).