Indexul sustenabilității OSC-urilor din Republica Moldova în anul 2019



Sustenabilitatea generală a organizațiilor societății civile (OSC) din Republica Moldova nu s-a îmbunătățit din anul  2017. Acest lucru a fost dedus în baza Indexului sustenabilității OSC-urilor din Moldova din anul 2019 care a fost prezentat în data de 16 septembrie în cadrul unei conferințe online.

Conform raportului, OSC-urile din Republica Moldova au fost apreciate cu un scor de 3.8 (1 fiind cel mai bun scor iar 7 – cel mai slab). Acesta reprezintă un scor mai slab față de vecinii noștri, Ucraina având scorul de 3.2 iar România - 3.7. În același timp, OSC-urile din Moldova sunt apreciate ca fiind mai sustenabile decât cele din țări precum Georgia – 4.0, Federația Rusă – 4.7, Azerbaidjan – 4.9. Cel mai bun scor la nivel mondial îl au OSC-urilor din Estonia – 2.1.

Sustenabilitatea financiară a OSC-urilor din Moldova rămâne a fi capitolul la care se înregistrează cel mai mic scor și asta din cauza dependenței mare de finanțarea în baza granturilor externe. În același timp, în ultimii ani se atestă o tendință pozitivă de a reduce această dependență odată cu dezvoltarea surselor alternative de venit precum mecanismul 2%, activitățile economice și crowdfunding. Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, veniturile totale ale OSC-urilor care au depus rapoartele financiare au fost în 2018 de aproximativ 175 milioane dolari SUA. 

Progrese mici au fost înregistrate și la capitolul infrastructură sectorială și prestarea serviciilor. Portofoliul serviciilor oferite de OSC-uri s-a diversificat și calitatea acestora a crescut. Infrastructura ce susține sectorul a fost consolidată odată cu creșterea capacităților OSC-urilor mai dezvoltate de a acorda granturi la nivel local. Cadrul juridic, capacitatea organizațională, advocacy și imaginea publică a sectorului nu s-au schimbat semnificativ în 2019. 

În anul 2019, existau peste 12 mii de organizații necomerciale incluse în Registrul de Stat al Organizațiilor Necomerciale publicat de Agenția de Servicii Publice. O bună parte din acestea sunt însă inactive. Conform Biroului Național de Statistică, în 2019 doar 26% din numărul total de OSC-uri înregistrate au depus rapoarte financiare privind situația din 2018. Odată ce toate organizațiile înregistrate sunt obligate să prezinte rapoartele financiare anuale, acesta poate fi considerat un indicator al OSC-urilor active. 

Mai multe detalii puteți găsi în raport care poate fi accesat aici (versiunea română) și aici (versiunea engleză). 

Indexul Sustenabilităţii Organizaţiilor Societăţii Civile pentru Europa Centrală şi de Est şi Eurasia, elaborat de US Agency for International Development (USAID), în parteneriat cu FHI 360, International Center for Not-for-Profit Law (ICNL) şi un partener de implementare în fiecare ţară participantă, urmăreşte evoluţiile şi identifică tendinţele sectorului neguvernamental din 24 de ţări din regiune. Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO) este partenerul local de implementare pentru Republica Moldova.

Articol adaugat de: Nicolai Loghin