Weekend Camp pentru tineri în Cimișlia și Basarabeasca: Explorăm valorile europene



În această săptămână, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a avut  plăcerea de a organiza un Weekend Camp dedicat valorilor europene, destinat tinerilor din or. Cimișlia și or. Basarabeasca, care doresc să înțeleagă mai bine și să se angajeze activ în promovarea principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

 

Într-un moment crucial pentru integrarea tinerei generații în valorile fundamentale ale Uniunii Europene, aceste activități își propun să atingă mai multe obiecte:

  1. Informarea tinerilor prin oferirea de informații despre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, inclusiv democrația, drepturile omului, statul de drept și solidaritatea.
  2. Dezvoltarea competențelor necesare pentru ca tinerii să devină cetățeni activi și implicați în comunitățile lor, înțelegând rolul lor în cadrul comunității europene.
  3. Promovarea dialogului prin crearea unui spațiu pentru discuții și schimb de idei între tineri,viitori lideri comunitari și facilitatori.

Tinerii participanți au avut ocazia să exploreze și să înțeleagă mai bine principiile fundamentale ale Uniunii Europene, să interacționeze cu grupele de tineri facilitatoir create în cadrul proiectului și să participe la activități interactive menite să le dezvolte competențele și cunoștințele.

Impresii de la participanți/te:

Otilia, elevă în Instituția de învățământ Ion Creangă, Cimișlia: ”Pentru mine activitatea a fost destul de interesanta și informativă. Mi-a plăcut destul de mult”

Adrian, elev Cimișlia: ”Sesiunea de informare despre Uniunea Europeană mi s-a părut foarte captivantă și interactivă. Mi-a plăcut faptul că nu a fost doar teorie, ci am lucrat împreună să facem o axă cronologică a evenimentelor importante”

Efim, elev clasa 12, Liceul Teoretic Matei Basarab, or. Basarabeasca ” Mi-a plăcut sesiunea pentru că am lucrat în grupuri și am discutat despre valorile europene, cum ar fi respectul și egalitatea. Fiecare grup a analizat o valoare și am învățat cum se aplică în viața noastră”

Dorina, elevă clasa 12, or. Basarabeasca: ” Discuțiile de grup au fost foarte utile. Am explorat valorile europene, cum sunt libertatea și solidaritatea, și am vorbit despre ce înseamnă ele pentru noi. A fost o activitate interactivă.”

Peste 60 de tineri și tinere au participat la aceste două activități, dintr-un total de 7 activități similar organizate în raioanele Cahul, Cantemir, Leova, Căușeni, Taraclia, Cimișlia și Basarabeasca.

Activitate desfășurată în cadrul proiectului “Promovarea valorilor europene în regiunea de sud a Moldovei”, realizat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară CDEC. Implementarea acestui proiect este posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul USAID Moldova.