15 tabere de vară locale vor conecta copiii și tinerii din comunitate, diasporă și refugiați
15 comunități din Republica Moldova vor fi gazde a peste 250 de copii și tineri localnici, din diasporă și refugiați, care vor descoperi împreună tradițiile și potențialul acestora în cadrul taberelor de vară #AcasăCamp2023, organizate în perioada 20 iulie – 15 august 2023. Astfel, Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova (AABM) stimulează cooperarea dintre toți actorii locali și băștinașii plecați din comunități.
Granturile pentru desfășurarea taberelor de vară locale în comunitățile din Moldova, în valoare de 1500 de dolari SUA fiecare, sunt acordate de către Guvernul Japoniei prin intermediul Fondului Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană (UNTFHS) în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și în parteneriat cu Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova (AABM).
„Comunitățile din țară dispun de un potențial enorm în a oferi activități de agrement inedite, aproape de natură și tradiții. Prin organizarea programului #AcasăCamp2023 ne propunem, pe de o parte, să ținem aproape oamenii plecați din comunități și copiii acestora, iar pe de altă parte, să valorificăm potențialul local pentru dezvoltarea comunitară durabilă”, susține Anastasia Rusu, directoarea executivă a Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova.
Timp de o săptămână, participanții vor fi implicați în activități unice, specifice comunităților care organizează taberele de vară. Astfel, copiii și tinerii vor face drumeții în zone turistice locale, vor descoperi gastronomia locală cu ajutorul atelierelor de gătit, vor face cunoștință cu afacerile din comunitate prin intermediul vizitelor și degustării produselor. De asemenea, vor fi organizate ateliere offline și online de conexiune cu diaspora, concursuri de talente, competiții sportive etc.
„Organizăm al doilea an tabere pentru copiii din sat și diasporă. Este o experiență unică când copiii de peste hotare învață să vorbească în limba maternă, încearcă experiențe pe care nu le-au mai avut. Ne bucură foarte mult că se leagă prietenii și fac schimb de experiențe. Reușim astfel să creăm un liant între diasporă și comunitate în vederea perpetuării sentimentului de apartenență a băștinașilor plecați și copiilor acestora față de localitatea de origine”, a menționat Veronica Vrânceanu, președinta Asociației de băștinași din Sireți.
În acest an, la taberele de vară #AcasăCamp2023 vor participa nu doar copiii și tineriii din localitățile băștinașe și diasporă, dar și cei refugiați în comunitățile organizatoare.
„Cu siguranță va fi o experiență inedită să cunoaștem copii și tineri care ne vor împărtăși alte experiențe decât ceea ce vedem noi zi de zi în comunitatea noastră, să interacționăm ca să putem contribui la dezvoltarea locală și, de ce nu, să legăm noi prietenii de durată care să ne aducă beneficii în viitor”, este convinsă Tatiana Istrati, membră a Asociației de băștinași de juniori din Sipoteni.
Anterior, membrii asociațiilor beneficiare de granturi, adulți și tineri din localități, au participat la un atelier de abilitare în organizarea și desfășurarea taberelor pentru consolidarea relațiilor dintre comunitate și diasporă.
Lista Asociațiilor de băștinași beneficiare de granturi pentru organizarea taberelor de vară locale:
- Asociația Băștinașilor din Sărata Veche (r. Fălești)
- Asociația Băștinașilor din Lozova (r. Strășeni)
- Asociația Băștinașilor din Scoreni (r. Strășeni)
- Asociația Băștinașilor din Pelinia (r. Drochia)
- Asociația Băștinașilor din Corjeuți (r. Briceni)
- Asociația Băștinașilor din Logănești (r. Hâncești)
- Asociația Băștinașilor din Cobîlea (r. Șoldănești)
- Asociația Băștinașilor din Cotiujenii Mari (r. Șoldănești)
- Asociația Băștinașilor din Sipoteni (r. Călărași)
- Asociația Băștinașilor din Sireți (r. Strășeni)
- Asociația Băștinașilor din Budești (mun. Chișinău)
- Asociația Băștinașilor din Borogani (r. Leova)
- Asociația Băștinașilor din Vorniceni (r. Strășeni)
- Asociația Băștinașilor din Răciula (r. Călărași)
- Centrul de Excelență în Antreprenoriat și Afaceri Sociale