TEHNICI DE ADVOCACY SI LOBBY LA NIVEL COMUNITAR



Reprezentantii sectorului neguvernamental din raionul Criuleni au participat la seminarul organizat de Centrul Media de Comunicare pentru Democratie din Criuleni. In cadrul lui participantii, ghidati de trainerii O. Lasenco, (centrul UNIT), E. Motricala (CMCD), au constientizat sensul notiunilor de advocacy si lobby, au identificat probleme advocacy din comunitatile pe care le reprezentau si au facut analiza SWOT a organizatiilor.

In cadrul evaluarii participantii au dat o apreciere inalta prestatiei formatorilor, in special accentuind utilitatea informatiei prezentate de dna Maria Jimbei, secretar al consiliului raional Dubasari, care i-a initiat in metodele de implicare a cetateanului in procesul decizional. La rindul ei, dna Jimbei a salutat prezenta si interesul tinerilor participanti la seminar, care nu mai vad drept cetateni administrati, ci vor sa-si organizeze singuri viata. Discutiile din cadrul seminarului au diminuat doua steriotipuri:

1. Administratia publica nu este interesata de implicarea cetatenilor in procesul decizional

2. Cetatenii nu au capacitatea si dorinta de a influienta procesul decizional.

Deasemenea au fost punctati pasii pentru o implicare eficienta.

Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului: ", Responsabilitate, Implicare Transparenta, Parteneriat-pentru progres comunitar" sustinut de fundatia Soros- Moldova.

Proiectul este finantat cu sprijinul Programului Societate Civila al Fundatiei Soros-Moldova si Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala.