Neîncredere în ideea creării la Tiraspol a unui consiliu coordonator al ONG-urilor



Reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău consideră că este prea devreme pentru colegii lor din Transnistria să creeze în regiune un consilu coordonator al ONG-urilor din stânga Nistrului. Ideea respectivă trebuie „să se coacă”, spun ei, citaţi de Info-Prim Neo. 

Directorul executiv al Centrului Contact, Serghei Neicovcen, le-a sugerat participanţilor la Forumul societăţii civile din Transnistria care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, că în prezent, având în vedere stadiul de dezvoltare şi condiţiile în care activează această societate, ar fi mai bine mai bine să-şi concentreze atenţia asupra problemelor şi să le comunice membrilor Consiliului naţional al societăţii civile din Republica Moldova. Acesta, la rândul său, le vor discuta atât în interiorul Consiliului, cât şi cu factorii de decizie. 

„Un consiliu coordonator trebuie să fie o punte de legătură între ONG şi Guvern. E puţin să ai reprezentant în consiliu, trebuie să existe posibilitatea ca problemele să fie discutate cu persoanele care iau deciziile. Nu este atât de uşor de organizat aceste lucruri”, a subliniat Neicovcen. În schimb, el a înaintat propunerea să fie creat un consiliu al Forumului, care să elaboreze o strategie de implementare a deciziilor luate în cadrul acestuia. 

La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, a declarat că ideea creării unui consiliu coordonator al ONG-urilor transnistrene încă „nu s-a copt”. În opinia lui, mai întâi trebuie să fie elaborate etapele de realizare a acesteia şi modalităţile de implementare, altfel ideea riscă să eşueze. 

„Nu ne-am aşteptat la o asemenea întorsătură, dar este un semnal sănător. Este un semnal că v-aţi maturizat. Nu vom dicta cum să procedaţi. Trebuie să decideţi singuri cum să vă dezvoltaţi, să mergeţi mai departe”, a declarat Manole.

www.info-prim.md