Deschiderea Expoziţiei de Fotografie Photovoice– "Peste Bariere"



p1030134Pe data de 12 noiembrie 2009 în incinta holului Centrului Republican pentru Copiii şi Tineret „ARTICO” a avut loc deschiderea Expoziţiei de Fotografie Photovoice “Peste Bariere”, program desfăşurat pentru prima oară în Republica Moldova. Scopul expoziţiei Photovoice „Peste bariere” a fost de a oferi tinerilor cu dizabilităţi posibilitatea de a-şi exprima opinia lor, prin intermediul fotografiei, privitor la provocările lor cotidiene şi problemele întîmpinate de persoanele cu nevoi speciale. În acest fel neobişnuit, tinerii au dorit să reprezinte vocea persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova şi astfel să participe şi să contribuie la procesul de elaborarea politicilor publice care îi vizează. Programul PHOTOVOICE a avut ca scop familiarizarea participanţilor cu diferite tehnici de fotografiere, analiza fotografie, scrierea unei legende (captions) a fotografiei, etc. De asemenea persoanele cu dizabilităţi au reuşit în aceste trei module ale cursului de instruire să înveţe principiile şi regulile de organizare a imaginii în prim plan, au practicat şi tehnicile perspectivei liniare prin care este reprezentată forma şi mărimea relativă a elementelor unei imagini, la fel au realizat fotografii conform spectrului luminii solare cît şi a contrastului culorii în sine.P1030127

Drept instructor principal al programului PHOTOVOICE a fost fotograful Nicolae Pojoga, din Chişinău, şi Sorina Bunescu, reprezentant CERE (Centrul de Resurse pentru Participare Publică), România. Ambii Instructori au ţinut să menţioneze celor 15 participanţi că “Orice fotografie reprezintă un mesaj oarecare, şi anume unul artistic, ceea ce face să vibreze sufletul privitorului şi îl face să simtă emoţia reprezentată”- lucru simţit de vizitatori la prezenta expoziţie. Participanţii sunt încîntaţi de desfăşurarea unui astfel de program şi speră ca fotografiile realizate de ei au reuşit să elucideze obiectiv problema dizabilităţii în Republica Moldova şi să aibă un impact pozitiv asupra întregii societăţi. Olesea Scripnic spune că fiind participantă a acestui program s-a simţit ca un mare specialist în ale fotografiei. “Acest proiect mă va ajuta în dezvoltarea mea multilaterală, în găsirea gustului estetic şi în descoperirea frumuseţii din faţa obiectivului. Acum ştiu că o poză frumoasă nu reprezintă doar zîmbete şi flori, ci şi orice element compact prins în cadru” – a mai adăugat Olesea.

P1030100Elena Cucuruzeanu şi Vica Boţan, alte două participante ale acestui curs, fiind prezente la expoziţia “Peste bariere” s-au arătat încîntate de participare şi şi-au arătat admiraţia faţă de ideea desfăţurării unui astfel de program în Republica Moldova. La expoziţie au participat mai mulţi membrii ai Iniţiativei pentru ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, invitaţi din partea MPSF, mass-media şi alţi vizitatori. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE în Moldova în cadrul Iniţiativei pentru ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

http://initiativa.wordpress.com