Fereastra spre Europa



Astazi Republica Moldova a luat calea integrarii europene. Acest lucru presupune in primul rand faptul ca viitorul constructiei interne a Republicii se va face in conformitate cu principiile societatii civile. Modalitatea de gandire care s-a raspandit in spatiul ex-sovietic si caracterul acestei constructii de obicei sunt adoptate de organele de conducere. Trebuie sa mai adaugam aici ca o trasatura caracteristica pentru acest spatiu este ca evolutia lui nu tine de contributia directa a populatiei, dar de implicarea totala a statului in edificarea sa.  In principiu asupra celui din urma cade responsabilitatea pentru succesul sau esecul acestui lucru. In acelasi timp, devine evident ca adoptarea unor valori diferite, a unor alte motivatii si fundamente de intelegere a rostului vietii, a ceea ce este de fapt societatea civila, se realizeaza nu la nivelul modului de viata declarat oficial, dar la nivel de persoana concreta, la nivelul principiilor de a interactiona cu semenii, constientizarea intereselor proprii, a mijloacelor si metodelor de atingere a acestora. Si daca la noi aceste etape de consolidare a societatii civile se masoara cu ajutorul numarului de declaratii emise si al manifestatiilor oficiale, atunci in vest demult se constientizeaza faptul ca achizitionarea de catre individ a libertatilor si drepturilor personale, precum si respectarea drepturilor si libertatilor altor persoane poate avea loc doar prin interactiunea fiintei umane cu societatea si cu grupuri separate ale acesteia. De aceea expertii din Occident calculeaza progresul de dezvoltare al structurilor civile cu ajutorul numarului de asociatii obstesti si al organizatiilor non-guvernamentale, adunate laolalta de interese comune, scopuri si mod de viata – deoarece numai in asa mod, prin interactiunea cu alti oameni se formeaza un mod de gandire caracteristic unei persoane civilizate – abilitatea de a adaptare la alte interese, educarea tolerantei, a respectului fata de personalitatea si opiniile altora. Anume din aceste considerente necesitatea aparitiei institutiilor societatii civile in tara noastra devine astazi tot mai actuala, daca dorim ca intr-adevar sa devenim membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene.

Comitetul International al Societatii Civile “CISD” – este o asemenea structura. Acest comitet a fost creat in anul 1990, in perioada in care in tara noastra se desfasura proiectul “revenirea la civilizatie”. Comitetul a participat activ la operatiunile de pace desfasurate pe teritoriul Ceceniei, Carabahului de Munte, Abhaziei si Georgiei. Din anul 2003 acesta are reprezentanti permanenti in Moldova si Transnistria.

In rezultat s-a acumulat o experienta bogata in crearea unui nou mod de percepere a lumii prin intermediul culturii, bazata pe valori umane: libertate, dreptate, solidaritate, toleranta, drepturile omului. Ideologia miscarii diplomatiei civile (populare) se bazeaza pe difuzarea valorilor democratice nu la nivelul declaratiilor si manifestatiilor oficiale, adica de sus in jos, ci la nivelul interactiunii si comunicarii umane, mai ales in afara frontierelor de stat si a nationalitatilor. Anume acest mod de percepere a situatiei ne-a indemnat sa deschidem in Republica Moldova un Centru al Serviciului European de Voluntariat.

Astazi pentru fiecare dintre noi a devenit o obisnuinta sa auzim cuvinte din lexiconul international. Spre exemplu, “voluntar” si activitatea de voluntariat. Ce presupun aceste notiuni? Exista Uniunea Europeana, pe langa care activeaza Comisia Europeana, care la randul ei are cateva departamente. Printre acestea vom regasi un departament de cultura si tineret, in cadrul caruia au fost elaborate cateva programe, prin intermediul carora are loc distribuirea de resurse financiare pentru sustinerea diferitor actiuni si initiative. Una dintre programele mari este si SEV (Serviciului European de Voluntariat). Esenta miscarii de voluntariat – consta in oferirea sansei tinerilor unui anumit stat de a vizita un alt stat, luand parte la viata culturala si economica a acestuia. In dependenta de interesele voluntarului, acestuia i se ofera un proiect, de care se poate preocupa aflandu-se in afara tarii de origine. Daca este sa vorbim mai concret, atunci tinerilor nostri cetateni le este oferita posibilitatea de a pleca in afara frontierelor pentru a-si largi orizonturile lor profesionale si culturale, iar voluntarilor europeni le este oferita posibilitatea a face cunostinta cu cultura si societatea Moldovei, creandu-li-se si conditii de trai adecvate. Proiectele de servicii de voluntariat sunt pluridisciplinare si cuprind domenii diferite, incepand de la munca cu copiii si tinerii si terminand cu activitati legate de protectia mediului. Voluntarului nu i se va oferi un salariu, dar in schimb acesta va beneficia de alimentatie si cazare gratuita, bani de buzunar, prieteni noi si o experienta lingvistica intensiva, pentru ca nimic nu imbunatateste mai bine cunoasterea unei limbi straine decat interactiunea cu purtatorul acesteia. Exista cateva tipuri de serviciu de voluntariat, se poate participa la proiecte pe termen lung, plecarea peste hotare pentru o perioada de un an sau jumatate de an, se poate participa la o tabara de vara pentru cateva saptamani, sau se poate participa in diferite seminarii, actiuni si manifestatii. Voluntarii din diferite state, nimerind in societatile puratoare ale unei anumite culturi aduc cu sine in primul rand, experienta, abilitati, competenta si idei, iar in al doilea rand, ceea ce este cel mai important, ei aduc cu sine o particica a tarii de origine si cultura acesteia. Suntem ferm convinsi ca intelegerea si acceptarea unei culturi diferite, alte valori, alt mod de percepere a lumii este cu mult mai eficient prin contactul direct cu purtatorul acestei culturi decat consientizarea acesteia prin intermediul cartilor, internetului, mijloacelor de comunicare in masa. Numai atunci vom putea vorbi despre pluriculturalism si valori sociale si numai atunci aceste valori intr-adevar pot deveni proprii tuturor noua.

Daca sunteti tineri, plini de forte si energie, ardeti de dorinta de a vedea lumea si vreti sa faceti ceva util pentru oameni, va uram bun venit la Centrul Serviciului European de Voluntariat din Republica Moldova. Informatii mai amanuntite despre activitatea centrului si despre conditiile proiectului puteti afla pe portalul www.evsmoldova.org .


Cu respect,


Gavrilov Igor
Director executive,
Comitetul Internaţional pentru Diplomaţie Civică
069295742

igor.gavrilov@civildiplomacy.org