Studenții ȘSAJ, participanți activi la Youth Meets Media organizat de DW Akademie
Realitatea virtuală și video-ul 360°, storytelling-ul digital, sursele de informare pe Social Media, securitatea în spațiul on-line – acestea și alte subiecte au fost prezentate publicului din Republica Moldova la evenimentul „Youth Meets Media”, organizat la sfârșitul săptămânii trecute de Deutsche Welle Akademie, eveniment la care au participat și studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.
Proiectul Youth Meets Media se adresează tinerilor, și își propune să reunească producători de media internaționali, prin crearea unei platforme de discuții și punere în aplicare a ideilor inovatoare în domeniul mediatic. Organizatorii pun accentul pe realitatea virtuală, care, spun ei, reprezintă „o lume artificială creată pe calculator și menită să transpună utilizatorul în anumite locuri reale, având senzația prezenței fizice. Acest efect este obținut datorită camerei 360° cu capacitatea de a înregistra imaginea în toate direcțiile în același timp”.
Tinerii prezenți la eveniment au avut parte de o serie de ateliere interactive și au învățat de la cei mai buni profesioniști din Germania, Serbia, Georgia, Kârgâzstan, Ucraina, Republica Moldova și alte state. Studenții noștri au avut posibilitatea de a împărtăși ideile și experiența acumulată la ȘSAJ cu colegii lor din alte țări. Livia Gaitur ne-a mărturisit următoarele: „Am făcut cunoștință cu tineri din diferite țări, care au succes în activitatea pe care o fac. De exemplu, am rămas plăcut surprinsă de un grup de tineri din Kârgâzstan care, la vârsta de doar 18-20 de ani, fac niște investigații cu un impact major asupra societății. Totodată, țin să menționez că workshop-urile au fost interesante și captivante, am învățat lucruri noi despre securitatea media, despre cum obținem și verificăm anumite date (instrumente de căutare și fact-checking etc.), dar și despre cum realizăm un material video reușit”. Colega Liviei, Maria Cojocaru, a participat la atelierul „360º și Virtual Reality (VR)” și a descoperit magia acestui fenomen tehnologic: „Nici nu bănuiam că un produs jurnalistic poate fi făcut în VR. Tehnologiile avansează și, odată cu inovația, posibilitățile jurnalistului sunt din ce în ce mai promițătoare”. În opinia Mariei Tanasiev, Youth Meets Media a reunit oameni frumoși și creativi din diferite colțuri ale Europei, specialiști care au împărtășit experiențele lor și au inspirat prin munca pe care o fac.
Impresiile studenților despre activități de acest gen demonstrează, o dată în plus, că ȘSAJ este în pas cu inovația și oferă viitorilor jurnaliști deschideri spre un mediu profesional de calitate.