Detectorul de clientelism, prezentat în cadrul Clubului de discuții al ȘSAJ



IMG 9612Clientelismul politic, jefuirea resurselor publice, căile frauduloase la care recurg unii politicieni pentru a se îmbogăți peste noapte, finanțarea ilegală a partidelor politice și instrumentele prin care cetățenii pot urmări banii – sunt temele dezbătute la cel de-al treilea Club de discuții, organizat în acest an la ȘSAJ. Pe post de invitat l-am avut pe Septimius Pârvu, expert în bună guvernare de la Expert Forum România (EFOR).

Discuțiile s-au axat pe Ghidul Detectorul de clientelism, publicat recent de EFOR și prezentat la Chișinău. Publicația este destinată activiștilor civici, jurnaliștilor și tuturor celor care doresc să înțeleagă și să identifice mecanismele clientelare și modul în care se fură banii publici. Septimius Pârvu le-a prezentat studenților ȘSAJ o serie de pași concreți meniți să-i ajute să descopere și să analizeze comportamentele clientelare pas cu pas, și a făcut în acest context o comparație a situației din Republica Moldova și România. „Aceasta, întrucât deseori modelele de furt financiar sunt similare, iar firmele vizate desfășoară activități în ambele țări”. Totodată, invitatul a bătut alarma cu privire la costurile enorme și la consecințele nefaste ale unei guvernări slabe – lipsa de reguli stabile și clare și negocierile dubioase legate de alocările de fonduri pe criterii arbitrare.

Viitorii jurnaliști au fost interesați cum poate fi eradicată corupția sistemică și care sunt urmările luptei pentru împărțirea resurselor publice. Discuțiile au finalizat cu reiterarea rolului crucial al media în transparentizarea cheltuielilor și responsabilizarea instituțiilor de stat pentru a evita prosperarea ilicită a partidelor și a oamenilor din jurul lor.

Ghidul a fost elaborat de experții EFOR și publicat de Biroul Regional pentru Europa de Sud-Est al Fundației „Friedrich Naumann pentru Libertate” (Sofia, Bulgaria), cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, în cadrul Proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.