Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 11787

frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Jurnalismul social: punem accentul pe om și scriem despre problemele lui

pozaJurnalismul social se regăsește în majoritatea materialelor ziaristice. Niciun ziar sau un buletin de știri nu apar fără un subiect social, fie că este vorba de majorarea prețurilor, de accidente rutiere, de nivelul de trai sau de migrație. În toate aceste materiale personajul principal este omul. De ce este atât de important să scriem despre oameni? Cum relatăm corect despre problemele lor? Dar cum să reflectăm subiectele sensibile? Despre toate acestea discipolii ȘSAJ au aflat în cadrul cursului Jurnalismul social. Împreună cu studenții a lucrat Elena Cioina, manager media la platforma www.e-sanatate.md.

Cursul a durat șase zile, timp în care studenții au aflat mai multe despre arealul subiectelor cu caracter social. Împreună cu instructoarea, ei au discutat despre responsabilitatea instituțiilor cu profil social, dar și despre rolul jurnalistului în reflectarea problemelor sociale; au vorbit despre impactul materialelor sociale și au înțeles mai bine cum pot fi abordate temele delicate. În cadrul cursului jurnaliștii în devenire au avut de realizat câte un articol cu tematică socială.

După ce a citit și, în ultima zi de curs, a analizat minuțios articolele împreună cu studenții, instructoarea a venit cu mai multe sfaturi și recomandări pentru viitorii săi colegi de breaslă. „Încercați să căutați în temele banale lucruri originale. Alegeți subiecte complexe, apelați sursele și descifrați datele statistice. Scrieți mereu simplu, pe înțelesul tuturor și fără termeni ambiguu”, a spus Elena.

Pentru al treilea an consecutiv, în cadrul cursului, studenții ȘSAJ au beneficiat de un modul specializat - Jurnalism pe Populație și Dezvoltare, organizat în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație din Moldova (UNFPA). Pe durata unei zile, viitorii jurnaliști s-au întâlnit cu mai mulți experți în domeniu.

Cu Valentina Bodrug-Lungu, președinta „Gender-Centru”, studenții au vorbit despre percepțiile și stereotipurile în egalitatea de gen. Împreună cu ea, tinerii au analizat realitățile și perspectivele egalității de gen și au punctat valorile pe care trebuie să le promoveze jurnaliștii. Cu cel de-al doilea invitat - Eduard Mihalaș, analist de Programe de Populație și Dezvoltare din cadrul UNFPA Moldova - discuția s-a focusat pe îmbătrânirea activă, dar și pe fenomenul migrației care, în opinia expertului, are un impact pozitiv asupra țării noastre. Acesta le-a oferit tinerilor și câteva idei de subiecte ce ar putea fi abordate în viitoarele articole jurnalistice. „Câți suntem în Republica Moldova? Vom dispărea ca națiune? Cine ne va plăti pensiile și ce e de făcut?” - totul poate deveni subiect jurnalistic.

Ultima invitată a modului - Ludmila Sârbu, analistă de Programe Tineret la UNFPA - le-a explicat studenților de ce este necesară educația pentru sănătate a tinerilor și a adolescenților; care sunt problemele-cheie, dar și miturile ce roiesc în jurul acestui subiect; de ce un program corect și calitativ de educație sexuală are un impact pozitiv asupra sănătății și a bunăstării tinerilor dintr-o societate.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola